Meghalt Ronald Dworkin

Vágólapra másolva!
Csütörtökön Londonban meghalt Ronald Dworkin amerikai jogfilozófus. Dworkin leukémiás volt, 81 évet élt.
Vágólapra másolva!

Meghalt csütörtökön Ronald Dworkin amerikai jogfilozófus, korának és területének egyik legnagyobb gondolkodója, a modern jogtudomány és etika nagy hatású elméleteinek atyja. Nyolcvanegy évet élt. Dworkint Londonban érte a halál, leukémiában szenvedett - tudatta közleményben családja.

1931-ben született Massachusetts államban, a Harvardon és az Oxfordi Egyetemen tanult. Mielőtt a tudománynak szentelte magát, egy ideig egy New York-i jogi irodában dolgozott. Tanári pályáját - nemcsak jogtudományt, hanem filozófiát is oktatott - a Yale Egyetemen kezdte, később tanított Oxfordban is.

A tudós, akit kritikusai és barátai egyaránt tiszteltek éles esze, illetve termékeny munkássága miatt, hosszú karrierje során megváltoztatta a jogfilozófiát azzal, hogy az egyenlőséget és az emberi méltóságot állította a jogelmélet alapjává. A jog mint integritás - ez volt Dworkin legismertebb tudományos elgondolása, amelyben azt állította, a jogi tételek csak akkor igazak, ha méltányosságból és az igazságból fakadnak, hatékonyan sarkallva arra a bírákat, hogy erkölcsi megfontolásokra támaszkodjanak a döntéshozatal során. Kiváló vitázóként tartották számon, szinte mindig felülkerekedett vitapartnerein, ha álláspontja megvédéséről volt szó. A demokrácia elkötelezett híve volt, erősen hitt a liberalizmusban, az egyenlőségben és az emberi jogokban.

A világhírű jogtudós az utóbbi években a University College London nyugalmazott professzora és a New York-i Egyetem professzora volt. Több könyve jelent meg, rendszeresen publikált, többek közt a New York Review of Books hasábjain. Munkássága óriási hatást gyakorolt a jogelméletre, gyakran folyt bele érzékeny ügyekbe, egyebek közt az abortusszal vagy a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos vitákba. Utóbbival kapcsolatban Magyarországon, a Közép-európai Egyetemen (CEU) is tartott előadást. Úgy vélte, habár a gyűlöletbeszéd sérti a társadalom egyes csoportjainak jogait, nem a cenzúra a legjobb eszköz visszaszorítására. Véleménye szerint csak akkor szükséges megfelelő korlátok beépítése, amikor a szélsőségesek konkrétan bűncselekményre, erőszakra szólítanak fel. A cenzúra, az egyes vélemények elhallgattatása ugyanakkor sérti a demokrácia legitimitását. A szélsőséges kijelentéseket ezért el kell szenvednie a társadalomnak, ugyanakkor - morális jogosultságából adódóan - fel kell lépnie ezek ellen az eszmék ellen, és el kell határolódnia tőlük. 2011-ben szintén a CEU vendége volt, akkor Mi a demokrácia? címmel tartott előadást.