Alig beszélt a lemondásáról a pápa a vasárnapi imában

XVI. Benedek pápa egyik utolsó beszéde vasárnap délben a vatikáni Szent Péter téren
Vágólapra másolva!
Főleg az egyház megújhodásáért és a hívek szeretetben éléséért emelt szót XVI. Benedek pápa vasárnap délben, több nyelven elmondott utolsó előtti úrangyala imádságában. A lemondásra csak a spanyolul elmondott részben utalt.
Vágólapra másolva!

Több tízezren, a szokásosnál jóval többen gyűltek össze a vatikáni Szent Péter téren a pápa utolsó előtti úrangyala imádságra. Sokan be sem fértek a térre: a pápa szavait hallgatók a tér körül is tömött sorokban álltak. Federico Lombardi szentszéki szóvivő több mint 50 ezresre becsülte a tömeget, a római rendőrség 100 ezresnél nagyobbra. Az esemény miatt a Vatikán körüli tömegközlekedés akadozott, ezért többen kerékpárral érkeztek.

XVI. Benedek most először jelent meg a hívek előtt, mióta bejelentette a lemondását, ezért volt különösen nagy jelentősége az eseménynek. A tömeg azt kántálta, hogy "éljen sokáig a pápa", az emberek tapssal köszöntötték a hónap végén hivatalából távozó egyházfőt, amikor megjelent az ablakban. Nagyböjt első vasárnapján a pápa arról beszélt, hogy "újra fel kell fedezni Istent, mint életünk és az egyház életének alapját".

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Bár a pápa több nyelven is beszélt, a Reuters információi szerint csak a spanyolul elmondott részben tett utalást a lemondására. "Azt kérem, hogy továbbra is imádkozzatok értem, és a következő pápáért" - mondta. A 85 éves Benedek egyúttal köszönetet mondott híveinek - és külön Róma városának - a neki nyújtott támogatásért és az érte mondott imákért, és a hagyományoknak megfelelően megáldotta a jelenlévőket. A vasárnap kezdődött és február 23-ig tartó nagyböjti lelkigyakorlat időszakában XVI. Benedek nem jelenik meg a nyilvánosság előtt. Legközelebb a hívők február 24-én búcsúzhatnak el tőle, szintén az úrangyala imádságon.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace