Váratlanul hazatért Hugo Chávez

Vágólapra másolva!
A venezuelai elnököt rákbetegsége miatt tavaly decemberben negyedszer műtöttek meg Kubában. Chávez sosem árulta el, hogy pontosan milyen betegséggel kezelik.
Vágólapra másolva!

"Visszatértünk hazánkba, Venezuelába. Köszönöm, Istenem! Köszönöm, drága népem!" - írta Chávez a Twitter-oldalán. Az 58 éves vezető gyógyulását december 11-i műtétje után szövődmények nehezítették. Az elnök jelezte azt is, hogy kezelése hazájában folytatódik.

Nicolas Maduro alelnök közlése szerint az államfő repülőgépe nem sokkal éjfél után szállt le Caracasban, ahol egy katonai kórházba szállították.

Chávez nem jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy december 11-én negyedszer is megműtötték őt Kubában a medenceüregében 2011 közepén diagnosztizált rákos daganattal. Fotókat is csak a múlt héten közöltek róla először: ezeken kórházi ágyán két lánya társaságában mosolyog, s kezében a Granma című kubai pártlap aznapi számát tartja.

Az elnök sohasem árulta el, hogy pontosan miféle rákbetegséggel kezelik, és távollétében bírálói azzal vádolták a caracasi kormányt, hogy titkolózik az elnök állapotát illetően. Venezuela 1999 óta hatalmon lévő szocialista vezetőjét tavaly októberben újraválasztották egy következő hatéves időszakra, de túl beteg volt ahhoz, hogy januárban hazatérjen Venezuelába a hivatali esküt letenni.

További hétfői Twitter üzenetekben Chávez köszönetet mondott orvosainak, ápolóinak, valamint a kubai népnek és kommunista vezetőinek is. "Élni és győzni fogunk!" - fogalmazott az államfő.