Észak-Korea egyre durvábban fenyegetőzik

Vágólapra másolva!
Egy észak-koreai politikus Dél-Korea teljes pusztulását vizionálta egy ENSZ értekezleten, és további atomrobbantásokat helyezett kilátásba.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea képviselője "teljes pusztulással" fenyegette meg Dél-Koreát az ENSZ genfi leszerelési értekezletén kedden, és más phenjani nyilatkozatokat visszhangozva kilátásba helyezte, hogy további atomrobbantásokat hajtanak végre.

"A közmondás szerint a kölyökkutya sem ismeri a félelmet a tigrissel szemben. Dél-Korea téves viselkedése csak teljes pusztulását vezeti be" - jelentette ki Dzson Jong Rjong észak-koreai diplomata a találkozón. A legutóbbi kísérleti atomrobbantásra utalva azt mondta, hogy országa nemrég "elszánt lépést tett önvédelemből egy külföldi agresszor ellen".

"Ha az Egyesült Államok a végletekig ellenségesen közelít a Koreai Népi Demokratikus Köztársasághoz, és tovább bonyolítja a helyzetet, úgy északnak nem lesz más választása, mint egy második és harmadik erős lépést tenni" - mondta anélkül, hogy bővebben kifejtette volna, mire utalt.

A diplomata szavai azonnal tiltakozást váltottak ki a konferencia több résztvevőjéből, így a dél-koreai és a brit képviselőből is. Az utóbbi szerint "nem lehet megengedni, hogy valaki a szavaival egy ENSZ-tagállam megsemmisítésére utaljon". Az amerikai nagykövet "mélységesen zavarónak" minősítette az észak-koreai nyilatkozatot.

Ri Mjong Bak, a hivatalából távozó dél-koreai elnök búcsúüzenetében arra figyelmeztetett, hogy Észak-Korea csak további nemzetközi szankciókra és elszigetelődésre számíthat, ha folytatja nukleáris és rakétaprogramját. Ri ötéves időszaka alatt jelentősen megromlott a két ország viszonya.