Észak-Koreában a frizuradivatot is az állam diktálja

Észak-Korea, Ajánlott frizurák fényképei egy phenjani fodrászüzletben 2013. február 20-án
Vágólapra másolva!
A nők 18 féle frizurából választhatnak, a férfiak haja nem lehet hosszabb öt centiméternél.
Vágólapra másolva!

Csak az állam által jóváhagyott frizurákat választhatják a fodrászoknál az észak-koreai nők. A kommunista tisztségviselők 18 féle frizurát ajánlanak a nők figyelmébe. A meglehetősen szűk kínálattal próbálják meg elejét venni annak, hogy az észak-koreai nők megadják magukat a nyugati divatnak.

Ajánlott női frizurák fényképei egy phenjani fodrászüzletben 2013. február 20-án - kattintson a képre és nézze meg nagyban! Forrás: MTI/AP/David Guttenfelder

A hagyományos koreai viselethez a nők általában egyenes frizurát viselnek, a nyugati típusú öltözetnél azonban már szabadabban választják meg a hajviseletet. A frizura egyébként sokat elárul a nőkről, jelzi például, hogy férjezettek-e vagy hajadonok.

A férfiakra is szigorú szabályok vonatkoznak: a hajuk öt centiméternél rövidebb kell legyen, és 15 naponta vágatniuk kell.

A szocialista elvárásoknak megfelelő frizurák népszerűsítésére tévéműsort is indítottak, sőt rejtett kamerával eredtek azoknak a rebellis észak-koreaiaknak a nyomába, akik nem a megfelelő formára vágott hajjal élték a mindennapjaikat. A tévéműsorban még az az érvelés is elhangzott, hogy a hosszú haj elvonja az energiát az agytól.

Ajánlott férfi frizurák fényképei egy phenjani fodrászüzletben 2013. február 20-án - kattintson a képre és nézze meg nagyban! Forrás: MTI/AP/David Guttenfelder