Négy tonna mérgeskígyót csempésztek be Kínába

Vágólapra másolva!
Majdnem ötezer kígyót találtak a rendőrök egy teherautón a Mianmari határ közelében Kínában. A kocsin négytonnányi hüllő volt, kobrák, viperák és mérges patkánykígyók.
Vágólapra másolva!

Közel ötezer kígyót akartak Kínába csempészni a szomszédos Mianmarból egy teherautón, amikor a rendőrség egy autópályán feltartóztatta a járművet a délnyugat-kínai Jünnan tartományban. Zsujli város rendőrsége bejelentés alapján ellenőrizte a teherkocsit február 22-én - a kígyó évének második hetében.

A kocsin lévő dobozokban 4815 kígyót számoltak össze, súlyuk megközelítette a négy tonnát. A hüllők többsége mérges patkánykígyó, illetve vipera volt, de találtak 230 kobrát is. A kígyó kedvelt csemege Kínában, tenyésztése jövedelmező, de a védett fajok szállítása és értékesítése, csempészése a kínai törvényekbe ütközik.

A dél-, délnyugat-kínai országrészben elterjedt az állatcsempészet, tavaly például több mint 3600, Vietnamból származó krokodilt mentettek meg attól, hogy valamelyik kuangtungi étterem asztalára kerüljön. A Délkelet-Ázsia édesvizeiben honos, súlyosan veszélyeztetett sziámi krokodil húsa ínyencfalatnak számít egyes dél-kínai városokban.

Tavaly a rendőrség tobzoskák és más állatok tetemeinek százaira, medvehús tömegére is bukkant egy raktárban. A védett állatokat, illetve azok testrészeit helyiek szerezték be a kínai-vietnami határvidéken. Értéküket 20 millió jüanra (hozzávetőleg 600 millió forint) becsülték.