Szívroham végzett Hugo Chávezzel

Vágólapra másolva!
A venezuelai elnöki őrség parancsnoka szerint szívroham végzett Hugo Chávezzel, és az államfő sokat szenvedett a halála előtt. José Ornella tábornok az AP-nek szerdán este adott interjújában elmondta, hogy Chávez mellett volt a halála pillanatában.
Vágólapra másolva!

Utolsó perceiben a venezuelai államfő már csak nagyon halkan volt képes beszélni, és azt mondta: "Nem akarok meghalni! Ne hagyjatok meghalni!"

Ornellát két évvel ezelőtt nevezték ki a gárda parancsnokának, és végigkísérte az elnök küzdelmét a rák ellen. Ornella a katonai akadémia előtt beszélt az AP hírügynökségnek, ahol Chávez holttestét felravatalozták. Mint mondta, az elnök betegsége már nagyon előrehaladott volt. Arra a kérdésre azonban nem válaszolt, hogy a rák átterjedt-e az elnök tüdejére is.

A kormány kedden azt közölte, hogy Chávez egy újabb súlyos légúti fertőzésbe halt bele. Ez már a második ilyen fertőzése volt azután, hogy december 11-én Kubában negyedszerre is megműtötték.

Az elnöki őrség parancsnoka - Nicolas Maduro alelnökhöz hasonlóan - megemlítette, hogy Chávez betegségében szerepet játszhatott valamiféle összeesküvés. "Azt hiszem, ötven év is eltelhet, mire feloldják egy ilyen dokumentum titkosságát, szerintem (az megmutatja majd, hogy) az ellenség keze volt a dologban" - mondta.

A tábornok nem árulta el, kire, kikre gondol, de a Chávez által utódjának kiválasztott Nicolas Maduro alelnök az Egyesült Államok feltételezett bűnrészességét emlegette. Az amerikai külügyminisztérium abszurdnak nevezte a vádat.