Vágólapra másolva!
Kijevben félméteres hó esett, akadozik a közlekedés, a térségben 5000 gépkocsi rekedt az utakon, szükségállapotot vezettek be. Az ország keleti részében 615 település maradt áram nélkül. Oroszország szomszédos térségeiben is makacsul kitart a tél.
Vágólapra másolva!

Szükségállapotot hirdettek ki az ukrán fővárosban, Kijevben a lehullott sok hó miatt. Számos járatot töröltek a légi, a vasúti, és az autóbusz-közlekedésben. Pénteken 50 centiméter hó hullott a városra, ami több mint egyhavi mennyiség egy átlagos télen.

A Boriszpil nemzetközi repülőtér nem fogad és indít járatokat. A vasúthálózatot főleg az ország középső és északi részén bénítja meg a hó. Több mint 5000 gépjármű rekedt Kijev közelében és az ország északkeleti részén a közutakon. A térségben hétfőig marad a hideg idő.

Egy férfi ássa ki autóját Kijevben Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Vasárnap folytatódott a havazás, de mérséklődött a szél. Az utóbbi napokban közel 13 ezren küzdöttek a hó eltakarításán a fővárosban, vasárnaptól 340 közlekedési rendőr is besegít a munkába. A közlekedésrendészet szerint csak a rendőrök 200 járművet szabadítottak ki a hóból a fővárosban.

Tömeges áramkimaradások

A heves, helyenként a 100 kilométer per órás sebességet is meghaladó széllökésekkel kísért havazás miatt Ukrajnában országszerte 615 településen szakadt meg az áramellátás. A katasztrófavédelem szerint folyamatosan dolgoznak az áramszolgáltatás helyreállításán, eddig 105 településen, ott is csak részben tudták elhárítani a problémákat. A legtöbb település - 232 - a kelet-ukrajnai Poltava megyében maradt áram nélkül.

Az ország egész területén viharjelzés van érvényben. A nyugati, az északi és a középső részben további havazás és hófúvás várható, délen és keleten nagy mennyiségű eső, illetve havas eső lehet.

Az elakadt járművek mentésére harckocsikat vetettek be az ukrán fővárosban Forrás: AFP/Ukrán honvédelmi minisztérium

Hófúvás az oroszoknál is

A hatóságok rendkívüli helyzetet hirdettek ki Oroszország Ukrajnával szomszédos több régiójában is a nagy havazás és hófúvás miatt. A Rosszija 24 állami hírtelevízió szerint a kurszki, valamint a szomszédos orjoli terület székhelyén, Kurszkban és Orjolban sem boldogulnak az évek óta nem tapasztalt mennyiségű hóval. A közlekedés mindkét városban megbénult, a helyzetet erős szél rontja.

A szintén Ukrajnával határos belgorodi, brjanszki területen, valamint a vele szomszédos voronyezsi és a Moszkvához közelebb eső tulai területen is kellemetlen téli időjárási viszonyok uralkodnak.

Szokatlan fagyok

Oroszország középső vidékén is az ebben az időszakban szokatlan fagyok köszöntöttek be. Helyenként mínusz 25 fokra is süllyedhet a hőmérséklet.

Moszkvában és környékén is riasztást adott ki a rendkívüli helyzetek minisztériuma. Az előrejelzés szerint a néhol óránként 70 kilométeres széllel járó havazás keddig is eltarthat, és legalább fél méter hó eshet az orosz fővárosban.

Az orosz hírtelevízió szerint a moszkvai nemzetközi repülőterek működését nem zavarja az erősödő havazás. Seremetyevón, Domogyedovón és Vnukovón, ha késésekkel is, de indítják és fogadják a járatokat. A diszpécserszolgálat szerint ezek a repülőterek minden időjárási körülményre fel vannak készülve.