Kétszázezren követelték a nők egyenjogúságának eltörlését Bangladesben

Vágólapra másolva!
A nők egyenjogúságának eltörlését és az iszlámot megsértők halálos büntetését követelte 200 ezer ember a bangladesi fővárosban. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, legalább 22 ember meghalt.
Vágólapra másolva!

Legalább 22 halálos áldozata és több száz sebesültje van az erőszakba torkolló vasárnapi bangladesi tüntetésnek, amelyen több százezer muszlim követelte, hogy hozzanak szigorú törvényt az istenkáromlás ellen.

A rendőrség szerint legalább 200 ezren gyűltek össze a főváros, Dakka központjában. A megmozdulást az újonnan alakult Hefajat-i-Iszlam nevű párt szervezte. A tömeg a főútvonalakat lezárva egy időre elvágta Dakkát az ország többi részétől. Azt követelték, hogy rójanak ki halálbüntetést az iszlám megsértőire, és töröljék el a nők egyenjogúságát. A muszlim ország kormánya elutasította a követeléseket.

A rendőrök a legnagyobb mecset előtt meg akarták akadályozni a tömeg továbbhaladását, ekkor törtek ki az összetűzések. A hatóságok szerint a rendfenntartók gumilövedékeket vetettek be a köveket dobáló tüntetők ellen, de egy kórházi tisztségviselő, a helyi sajtó és szemtanúk azt állították, hogy éles lőszert is használtak.

A tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt, több gépjárművet és üzletet. Szintén egy kórházi tisztségviselő szerint a sebesültek száma csaknem 300.