Venezuela befogadná a kiszivárogtatót, ha kérné

Vágólapra másolva!
Edward Snowden valószínűleg menedékre találhatna Venezuelában, ha oda akarna távozni. Az amerikai kiszivárogtató továbbra is a moszkvai reptéren van, Ecuadorban most vizsgálják a menedékkérelmét.
Vágólapra másolva!

Venezuela "csaknem bizonyosan" megadná a politikai menedékjogot a Washington által kémkedéssel vádolt Edward Snowden amerikai informatikusnak, ha kérné - jelentette ki helyi idő szerint szerdán Nicolás Maduro venezuelai elnök.

Snowden volt titkosszolgálati alkalmazottként addig nem ismert információkat hozott nyilvánosságra arról, hogy az amerikai szolgálatok kiterjedt globális információgyűjtést folytatnak a nagy internetes szolgáltatók rendszerében, egyebek mellett magánlevelezésekbe is betekintve. Az amerikai hatóságok kémkedéssel gyanúsítják Snowdent.

"Ha kérné tőlünk, megfontolnánk, és csaknem bizonyosan meg is adnánk neki, mert a politikai menedékjog (...) a nemzetközi humanitárius jog egyik intézménye az üldözött személyek védelmére" - mondta az államfő. Ecuador már kapott ilyen kérelmet Snowdentől, jelenleg vizsgálja.

Snowden most a moszkvai Seremetyevo repülőtér tranzitvárójában tartózkodik, mert a kiadatását követelő hazája érvénytelenítette az útlevelét. Oroszország szerdán megismételte, hogy semmilyen amerikai "fenyegetés" nem kényszerítheti Snowden kiadására, akinek joga van a tranzitövezetből oda távozni, "ahova akar".