Megszületett Katalin hercegnő fia

Katalin cambridge-i hercegnő megszűlte a trónörököst, royalista a St Mary kórház előtt
Vágólapra másolva!
Délután fél hatkor született meg Katalin hercegnő kisfia - közölte a királyi család. Mind a gyerek, mind Katalin egészséges, a Buckingham-palota előtt ünnepelnek. A babának még nincsen neve.
Vágólapra másolva!

Magyar idő szerint 17.24-kor megszületett Katalin hercegnő kisfia - közölte a brit királyi család fél 10-kor. A fiú 3,8 kilogrammal született, a közlemény szerint mind a gyerek, mind Katalin jól van, az éjszakát a kórházban töltik. A szülésnél jelen volt Vilmos herceg is. A Buckingham-palota előtt kisebb tömeg ünnepli a trónörökös születését, bár semmilyen hivatalos ünnepség nem lesz a rendőrök szerint.

A hagyománynak megfelelően a Buckingham-palota egyik díszes irattartóállványára is kirakták a születésről szóló hirdetményt, amelyet Erzsébet királynő nőgyógyásza, Marcus Setchell írt alá, aki a szülést is vezette. A Twitteren meg is nézhetik az értesítést a születésről.

A baba azonnal megkapta a Cambridge hercege címet, amelyet legutóbb éppen apja, Vilmos herceg kapott meg 2011-ben, esküvője miatt. Egyelőre nem derült ki, hogy mi a baba neve, az angol tudósításokban rendre "baby boyként" (fiú csecsemő) hivatkoznak rá.

"Boldog vagyok, hogy megszületett a herceg és a hercegnő fia. Az egész ország ünnepelni fog. Csodálatos szülők lesznek" - írta Twitterére David Cameron brit miniszterelnök. "Mind feleségem, mind számomra óriási örömöt jelent az első unokánk érkezése. Ez egy elképesztően különleges pillanat volt Katalinnak és Vilmosnak, és nagyon szorítottunk nekik a baba születésekor" - adott ki közleményt Károly herceg, Vilmos apja.

Mint az AP tudósításából kiderült, Katalin még a terhesség idején azt mondta egy katonának, hogy nem tudja, milyen nemű lesz a gyereke, de fiút szeretne, míg Vilmos herceg állítólag egy lánynak örült volna jobban.

Tömegek a Buckhingam-palota előtt a baba születésére várva. Forrás: AFP/Justin Tallis

Katalin hercegnőt hétfőn reggel szállították be a londoni St. Mary Kórház Lindo szárnyába. Ebben az intézményben született meg 31 évvel ezelőtt Vilmos herceg, majd két évvel később Harry is. Katalin szülésénél ott volt Vilmos is, a hercegi pár ezzel történelmet írt, ez volt ugyanis az első alkalom, hogy egy királyi szülés egyben apás szülés is. Amikor Vilmos született, Károly herceg épp lovaspólózott, amikor pedig Károly született, Fülöp herceg egy squashmeccsel ütötte el az időt.

Katalin szülését Marcus Setchell professzor és Alan Farthing - II. Erzsébet királynő volt és jelenlegi nőgyógyásza - vezette. Vilmosék szóvivőjük szerint rendőri kíséret nélkül, autóval mentek be a kórházba.

Az új törvények értelmében az újszülött nemtől függetlenül trónörökös lesz, mégpedig a nagyapja, Károly és az édesapja, Vilmos után harmadikként a sorban. A királyi család legfiatalabb tagja így már a megszületésével letaszítja a negyedik helyre a brit trón eddigi harmadik várományosát, Harry herceget. A hercegi utód a jelenlegi uralkodó, a 87 éves II. Erzsébet királynő harmadik dédunokája lesz, de az egyetlen, aki reális eséllyel követi majd őt a trónon.

A sajtó napok óta a St. Mary kórház előtt várta a baba érkezését. A királyi ház nem adott információt arról, hogy Vilmosék pontosan mikorra várják a babát. A múlt héten Erzsébet királynő azzal viccelődött, hogy reméli, a dédunokája még az előtt megszületik, hogy megkezdi a vakációját a skóciai királyi birtokon, Balmoralban.

Cikkünket a leendő trónörökös érkezéséről itt olvashatja.