Az USA nem akar háborúzni Szíriával

Vágólapra másolva!
Csak a vegyi fegyverek érdeklik az Egyesült Államokat, ezért nem akar belesodródni a polgárháborúba. Egy figyelmeztető akció azonban elképzelhető, a CNN szerint a következő három napban indíthatják meg a támadást, amely a jövő hét elejére be is fejeződhet.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök még nem hozott döntést a Szíria elleni támadásról, de kiderült, hogy a fontolgatott "korlátozott akció" célja Damaszkusz elrettentése lenne a vegyi fegyverek jövőbeni bevetésétől.

"Ha világos, határozott, de ugyanakkor nagyon korlátozott módon adunk le figyelmeztető lövést, hogy álljanak le ezzel, akkor az hosszú távon pozitív hatással lehet nemzetbiztonságunkra" - mondta az elnök.

Obama azt mondta, a bizonyítékok megvizsgálása után meggyőződött arról, hogy a szíriai kormány a felelős a múlt heti, százakat megölő vegyifegyver-támadásért, és ezért felelősségre kell vonni. Obama szerint érvényt kell szerezni a vegyi fegyvereket tiltó nemzetközi normáknak, és az ilyen fegyverek az amerikai nemzetbiztonságot is veszélyeztetik. "Nem áll érdekemben semmiféle nyílt végű konfliktus Szíriával" - mondta.

"Amikor egy olyan országgal kapcsolatban kezdünk el vegyi fegyverekről beszélni, amely a világ legnagyobb vegyifegyver-készletével rendelkezik, és amelynek idővel megcsappanhat a vegyi fegyverek feletti ellenőrzése, és amely olyan terrorszervezetek szövetségese, amelyek a múltban célba vették az Egyesült Államokat, akkor fennáll az a lehetőség, hogy a pusztító hatású vegyi fegyvereket ellenünk fordítják. Biztosítani akarjuk, hogy ez ne történhessen meg" - mondta.

Az Egyesült Államok olyan megközelítést alkalmazhat, amely kizárná, hogy belesodródjon az arab országban zajló polgárháborúba, vagy megismételje az Irakkal kapcsolatban elkövetett hibákat. A kormányzat csütörtökön tájékoztatja a kongresszus vezetőit a szíriai helyzetről. A The Washington Post úgy értesült, hogy valószínűleg ezen a napon fogják nyilvánosságra hozni a hírszerzésnek az augusztus 21-i vegyifegyver-támadás felelősére vonatkozó bizonyítékokat is, ami akár a támadás közvetlen előjátéka lehet.

A CNN kormányzati forrásokra hivatkozva azt állította, hogy az Egyesült Államok nem kíván késlekedni a bizonyítottnak vélt szíriai vegyifegyver-támadás megtorlásával, és ha kell, akár egyedül is cselekszik. A csatorna szerint, ha az elnök végül a támadás mellett dönt, akkor a csapásokat feltehetően az elkövetkező három nap valamelyikén indítják meg, és a jövő hét elejéig - amikor Obama svédországi látogatásra és az Oroszországban megtartandó G20-csúcsra utazik - befejezik.

A helyzetet ugyanakkor az is bonyolítja, hogy az ENSZ-ellenőrök a tervek szerint vasárnapig még mindenképp Szíriában maradnak.

Közben Oroszország ellenzése miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán nem tűzte napirendjére azt a brit határozattervezetet, amely azt sürgette volna, hogy a testület ítélje el a szíriai kormányt az állítólagos vegyifegyver-támadás miatt, és hagyja jóvá az ezzel kapcsolatban meghozandó "szükséges intézkedéseket".