Iráni ellenzékieket gyilkoltak Irakban

Vágólapra másolva!
Valószínűleg több tucat fegyvertelen embert lőttek le iraki katonák egy táborban, ahol az egyik iráni ellenzéki szervezet tagjai élnek. A hatóságok szerint a táborlakók rátámadtak az őrökre.
Vágólapra másolva!

Meghalt legalább 47 ember vasárnap egy iráni ellenzékiek által lakott iraki táborban - közölte az ENSZ. A Mudzsahedin-i-Halk nevű iráni ellenzéki szervezet szerint az iraki hadsereg először aknavetővel, majd lőfegyverekkel támadta a táborukat.

Két meg nem nevezett iraki biztonsági forrás közölte: a hadsereg és a különleges erők valóban tüzet nyitottak a fővárostól északra lévő Asraf tábor több lakójára, mert megrohanták a tábor bejáratánál lévő őrposztot. A tábort az iraki hatóságok be akarják zárni. A biztonsági források szerint a feldühödött lakosoknak nem volt fegyverük, viszont úgy tudták, hogy az összecsapásnak kevesebb, 19 halálos áldozata volt a százfős táborban.

Núri al-Máliki iraki miniszterelnök egyik tanácsadója azt mondta: alaptalanok azok a jelentések, amelyek arról szólnak, hogy a biztonsági erők a táborlakókat lőtték, mindenesetre a kormányfő vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Elítélte az esetet Pan Kimun ENSZ-főtitkár, valamint az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége, és utóbbi szintén vizsgálatot követelt.