Obama telefonon magyarázkodik a franciák lehallgatása miatt

Vágólapra másolva!
Fel vannak háborodva a franciák amiatt, hogy kiderült, az amerikai titkosszolgálat többféle módszerrel gyűjtött adatot a közelmúltban francia állampolgárok telefonhívásairól. Barack Obama telefonon beszélte meg az ügyet a francia elnökkel.
Vágólapra másolva!

Telefonon hívta fel az amerikai elnök a francia államfőt hétfőn este az ügyben, hogy párizsi sajtójelentések szerint az Egyesült Államok kiterjedt adatgyűjtést folytatott Franciaországban.

A BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldalán azt írta, a beszélgetés során Francois Hollande kijelentette, "barátok és szövetségesek között ez elfogadhatatlan".

A francia kormány felháborodásának adott hangot, és az ügyben magyarázatot követelt Washingtontól. Jean-Marc Ayrault miniszterelnök és Manuel Walls belügyminiszter sokkolónak nevezte a Le Monde nevű lapban megjelent állítást. A kormányfő szerint az amerikai adatgyűjtés sem stratégiai, sem nemzetbiztonsági szempontból nem igazolható.

A Fehér Ház közleménye szerint Barack Obama és Francois Hollande megvitatta a történteket. Az amerikai kormányzat úgy véli, a francia sajtóban megjelent állítások egy része eltorzította ugyan az adatgyűjtési tevékenységet, de néhány eleme jogos kérdéseket vet fel az adatgyűjtés módjára, illetve módszereire vonatkozóan.

A közlemény arra is utalt, hogy Obama elnök már elrendelte a hírszerzői adatgyűjtési tevékenység felülvizsgálatát, mégpedig azzal a céllal, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsenek az amerikai polgárok jogos biztonsági érdekeinek szavatolása és a szövetségesek állampolgárainak a magánszféra sérthetetlenségével kapcsolatos aggodalmai között.

A Le Monde cikke szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) harminc napon át, 2012. december 10. és 2013. január 8. között 70,3 millió adatot rögzített franciaországi telefonhívásokról. Az újság Edward Snowden, a titkos adatgyűjtési botrányokat kirobbantó volt NSA-munkatárs által közzétett aktákra hivatkozott.

A lap azt állította, hogy az NSA többféle technikát is használt az adatgyűjtésre. Egyes telefonszámok esetében, ha Franciaország területén használták azokat, bizonyos hívásokat automatikusan rögzítettek. Ugyanez vonatkozott az olyan SMS-ekre, amelyekben előfordultak bizonyos kulcsszavak. Emellett a megfigyelt számok híváslistáit is eltárolták.