Vágólapra másolva!
Mintha cunami csapott volna le a Fülöp-szigetekre: egy várost teljesen letarolt a térségben tomboló tájfun, egy másik 80 százalékban víz alatt áll. A hullák az utcákon hevernek, és megjelentek a fosztogatók.
Vágólapra másolva!

Egy cunamiéhoz hasonlították a Fülöp-szigeteken végigsöprő Haiyan tájfun pusztítását a Reuters által megszólaltatott szemtanúk – írja internetes oldalán a hírügynökség.

A legnagyobb pusztítást elszenvedő, 220 ezer lakosú Tacloban kikötővárosban és környékén a becslések szerint 10 ezer ember halt meg a tomboló viharban. A várost és a szomszédos falvakat a parttól egy kilométer szélességben elöntötte a tengerár. "Ebben a sávban nem maradt állva épített szerkezet" - mondta egy kormánytisztviselő.

Tacloban utcáit romok, törmelékek és halottak borítják, megszűnt a távközlés, közlekedni nem lehet. A túlélők zombiként bolyonganak élelmet és vizet keresve, „akár egy filmben” – számolt be egy szemtanú.

A tájfun az egyik legerősebb, amit valaha feljegyeztek, a szél sebessége elérte a 313 km/órát. A méreteire jellemző, hogy az ENSZ humanitárius szervezetének becslése szerint az ország 36 tartományában 4,1 millió embert érintett. A halálos áldozatok számát jelenleg 10 ezerre teszik.

Valószínűleg nemcsak Taclobanban vannak áldozatok. A hatóságok egyelőre nem tudnak kapcsolatot teremteni a 40 ezres Guiuan várossal, a 35 ezres Bacót pedig az ENSZ szerint 80 százalékban víz borítja.

A térségben feltűntek a fosztogatók. A bandák elsősorban az összeomlott üzletek árukészletét dézsmálják, de előfordult már olyan is, hogy megtámadták az élelmiszersegélyt a szállító járműveket - jelentette a Reuters.

A Haiyan tájfun Vietnm felé halad, némileg meggyengülve is hat áldozatot szedett már az ország középső részén.

A képre kattintva galéria nyílik. Vigyázat, felkavaró képek! Forrás: AFP/Noel Celis