A Fülöp-szigeteken ment a Baptista Szeretetszolgálat

A Haiyan tájfun pusztítása légi felvételen, Fülöp-szigetek, vihar, Guiuan
Vágólapra másolva!
A Baptista Szeretetszolgálat több munkatársa a Fülöp-szigetekre érkezett, hogy segítsen a Haiyan szupertájfun pusztítását túlélőknek. A magyar segélyszervezet egy emberét a tájfunban eltűnt 29 éves magyar férfi keresésére küldte.
Vágólapra másolva!

Ötvenkét órás utazás és várakozás után kedd éjszaka Taclobanba érkezett a Baptista Szeretetszolgálat humanitárius csoportja - közölte a segélyszervezet szerdán hajnalban. Ceburól a repülőgépen magukkal hozták azt az ötezer dollar értékű segélyszállítmányt, mely ivóvízből, élelmiszerekből és generátorból áll.

A szervezet közleménye szerint a csoport egyik fele a segélyek kiosztása mellett a helyi baptista gyülekezetbe befogadott túlélő gyermekek ellátásában segédkezik. Egy munkatársuk pedig annak a 29 éves magyar férfinak a keresésére indult, aki a Fülöp-szigeteken tartózkodott, amikor lecsapott a tájfun, a családja pedig azóta sem tud vele kapcsolatba lépni. A segélyszervezet munkatársa az eltűnt magyar fiatalember utolsó ismeretes lakhelyére tart, ami már csak 120 kilométeres távolságot jelent, de mivel a szigeten uralkodó állapototk kaotikusak, egyáltalán nem biztos, hogy könnyű lesz odajutnia.

A magyar férfi Leyte szigetén tartózkodott, onnan tűnt el. Ez a sziget egyike volt azoknak, amelyeket a legjobban sújtott a tengeri vihar. Kedden a tájfun több ezer itteni túlélője rohamozott meg és fosztott ki a szigeten egy állami rizsraktárat. A raktár egyik kidőlő fala agyonnyomott nyolc embert - közölte az országos élelmezésügyi hatóság. A raktár kifosztásánál jelen voltak rendőrök és katonák is, de nem tudták azt megakadályozni. A fosztogatók 100 ezer zsák rizst vittek el.

A Haiyan tájfun egész szigeteket tett a földdel egyenlővé Forrás: AFP/Ted Ajibe

A szeretetszolgálat a túlélő gyermekek megsegítésére meghirdette Fogadj örökbe! támogatási programját. Olyan magyar támogatókat keres, akik vállalják, hogy egy éven keresztül havi 3000 Ft-tal segítik egy fülöp-szigeteki kisgyermek ellátását. (Bővebb információk a www.fogadjorokbe.hu címen.)

A Magyar Református Szeretetszolgálat kedden érkezett a Fülöp-szigetekre nyolctagú orvoscsoporttal, 15 ezer dollár értékű egészségügyi felszereléssel és adománnyal, valamint 15 ezer dollárnyi készpénzzel. A szeretetszolgálat adománygyűjtését a 13600-as telefonszám 66-os kódjának hívásával, a 10702019-85008898-51100005 számlaszámon, vagy a szeretetszolgálat Jobbadni.hu oldalán keresztül lehet támogatni.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) 40 ezer dollár segélyt küld a Fülöp-szigetekre a Haiyan tájfun sújtotta területek lakosságának megsegítésére. A szervezet közleménye szerint az összeget a katasztrófaalapból tették elérhetővé.

Az UNICEF Magyar Bizottságának szerint eddig 13 ezer családnak elegendő, az életben maradáshoz nélkülözhetetlen terápiás élelmiszert, egészségügyi készletet, szappant és tiszta ivóvizet indítottak útnak a délkelet-ázsiai országba. A segélyszervezet munkáját a 13666-os adományvonalat tárcsázva bárki 500 forinttal segítheti.

A Fülöp-szigeteket sújtó Haiyan szupertájfun halálos áldozatainak száma 2000 és 2500 közé tehető. A viharban legalább két és fél ezren megsérültek, több mint kétezer embert eltűntként tartanak nyilván. Helyszíni jelentések szerint a Fülöp-szigeteken napokkal a természeti csapás után is káosz uralkodik, sok településsel nem sikerült helyreállítani a közlekedési és távközlési összeköttetést, a segélyek kiosztása pedig akadozik.