Vágólapra másolva!
Vannak még olyan tjfun-sújtotta szigetek a Fülöp-szigeteken, ahová tíz nappal a katasztrófa után még mindig nem jutottak el mentőcsapatok. A halottak száma 3900 körül jár.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ hétfőn arr ahívta fel a figyelmet, hogy bár teljes erőből folyik a mentés, még mindig vannak olyan szigetek a Fülöp-szigeteken, amelyek még mindig el vannak zárva a külvilágtól - jelentette a Reuters hírügynökség. Már tíz napja, hogy a Haiyan tájfun végigsöpört a térségen, óriási pusztítást okozva.

Túlélők hosszú sora Taclobanban. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

A hatóságok becslése szerint 3900-nál is több ember vesztette életét minden idők egyik legnagyobb szökőárjában. A Fülöp-szigetek hatóságai, az ENSZ, az amerikai hadsereg mentésben részt vevő egységei és a világ minden részéről érkező segélyszervezetek munkatársai humanitárius katasztrófát próbálnak megakadályozni. Több mint négymillió ember vesztette el vagy kényszerült elhagyni az otthonát a szigetországban.

A mentés helyenként még mindig koordinálatlan az ENSZ megbízottja, Bernard Kerblat szerint. Hozzátette, még az sem biztos, hogy mostanáig sikerült elérni minden olyan szigetet, ahol a tájfun pusztított, és ahol segítségre szoruló emberek lehetnek. Az ENSZ úgy számol, hogy 10-13 millió embernek lehet szüksége segítségre a térségben, ez pedig olyan óriási logisztikai probléma, amivel eddig nem tudtak megküzdeni.

Túlélők Taclobanban - a képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Odd Andersen

A Fülöp-szigetek elnöke, Benigno Aquino vasárnap meglátogatta Palo városát, amely a leginkább érintett Tacloban várostól valamivel délre fekszik. Itt éppen csak sikerült ideiglenesen helyreállítani a közvilágítást. Az elnök azt mondta, a pusztítás mértéke láttán eluralkodott rajta a kétségbeesés.

A Haiyan tájfun 314 kilométer per órás széllel és szökőárral borította el a Fülöp-szigetek központi szigeteit. Gyakorlatilag a földdel tett eegyenlővé Tacloban várost, egykor 220 ezer ember otthonát. A Leyte szigetén található város mellett a legnagyobb pusztítást a Kelet-Samar szigeti Guiuan városban okozta. E két szigeten halt meg az áldozatok 95 százaléka.