Hirtelen béke lett Bangkok véres utcáin

Vágólapra másolva!
Látszólag békés a hangulat Bangkokban: kéz a kézben tüntetők és rendőrök, a turisták boldogok. Két napra tűzszünetet kötöttek a kormánnyal a tüntetők, akik azon háborodtak fel, hogy a kormány amnesztiát adott volna a miniszterelnök testvérének.
Vágólapra másolva!

A feje tetejére állt az élet Bangkokban. Magyar idő szerint kedden reggel több száz tüntető hatolt be a miniszterelnöki palotába. A tüntetők és rendőrök kézen fogva fotózkodtak, sőt egyenesen a hatóság nyitotta meg az utat a demonstrálók előtt.

"A tüntetők közölték, hogy el akarják foglalni a kormány épületét, és miután a kormány nem akar erőszakot, összetűzést, utasítottuk a rendőrséget, hogy ne álljon ellen" – közölte a miniszterelnöki kabinet szóvivője újságírókkal.

Egy rohamrendőr és egy tiltakozó. További képekért kattintson! Forrás: MTI/AP/Szakcsaj Lalit

Pár órával korábban még erőszakos összecsapások voltak Thaiföld fővárosában, a rendőrség vízágyút és könnygázt vetett be, a tüntetők pedig utcakövekkel dobálták a rendfenntartókat. A hétvége óta öten vesztették életüket.

A mostani válság azért alakult ki, mert a Jinglak Sinavatra miniszterelnök által vezetett kormánypárt egy heves indulatokat kiváltó amnesztiatörvényt akart keresztülvinni a parlamenten, amely többek mellett kegyelmet adott volna Thakszin Sinavatra egykori kormányfőnek, Jinglak bátyjának. Habár a törvénytervezet elbukott, Bangkok utcáit tízezrek lepték el, akik szerint a kabinet lépése azt jelzi, hogy a kormány Thakszin irányítása alatt áll.

Thakszin megosztó politikai figurának számít: a vidéki szegények szemében hős, aki felkarolta őket, de a városi elit szerint egy korrupt szavazatvásárló.

A turistáknak is tetszik

A hatóságok hozzáállásának változása meglepte a tüntetőket. Egyszer csak azt vették észre, hogy a rendőrség buldózerek segítségével távolítja el a miniszterelnöki palota útjába állított betontömböket, majd helyszíni beszámolók szerint rendőrök és tüntetők együtt kezdték takarítani az utcákat.

Ekkortól füttyögés és üdvrivalgás vette kezdetét, a képek és beszámolók tanúsága szerint a rendőrök a tömegben elvegyülve mentek a palotához. Tudósítások szerint a turisták is élvezték a helyzetet, sokan készítettek magukról fotókat, háttérben az ünneplő tömeggel.

A rohamrendőrök otthagyják a barikádokat. További képekért kattintson! Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

A tüntetések ezen a ponton véget is értek, legalábbis egy időre. A tüntetők és a kormány ugyanis 48 órás fegyverszünetben állapodott Thaiföld királya, Bhumibol Aduljadedzs 86. születésnapja alkalmából, amely csütörtökön lesz. A thaiföldiek ezen a napon ünnepelnek és imádkoznak.

A rövid pihenő után viszont még valószínűleg lesz folytatása a megmozdulássorozatnak. A tüntetők vezetője, Szuthep Thaugszuban, a Demokrata Párt korábbi miniszterelnök-helyettese szerint részleges győzelmet arattak, és a kormány bukásáig folytatják a megmozdulásokat.

Nem közeledtek az álláspontok

Szuthep hétfőn azt mondta, hogy "nem elégednének meg azzal a megoldással, ha a kormány lemondana, és új választásokat írnának ki. 'Népi tanács' létrehozását követelik választások nélkül, és ezt a tanácsot bíznák meg az új miniszterelnök kiválasztásával."

Tüntetők a kormányzati negyedben. További képekért kattintson! Forrás: AFP/Pornchai Kittiwongsakul

Pongthep Thepkancsana miniszterelnök-helyettes viszont a kormányfői hivatal elfoglalása után világossá tette, hogy a kormány nem mond le: "A kormány továbbra is ellátja a feladatát. Ma reggel megtartottuk rendes heti ülésünket. Nem kapitulálunk. Azért utasítottuk a rendőrséget, hogy ne álljon ellen a tüntetőknek, mert azt láttuk, hogy ők csak jelképesen akarják megszállni az épületeket, és mert kompromisszumot akarunk kötni velük." Jinglak nyílt párbeszédet akar a tüntetőkkel, de nem hajlandó lemondani – tette hozzá.