Nem kértek Szegedi Csanádból a kanadai zsidók

Vágólapra másolva!
Ki akarták utasítani Kanadából, mert a helyi közösség több tagja nem hitt a megtérésében, azonban Szegedi tisztázta magát, eljutott a montreali zsinagógába, és a tervezett előadást is megtartotta, majd elhagyta az országot.  
Vágólapra másolva!

A Jobbik korábbi alelnöke egy montreali fórumon tartott volna előadást a megtéréséről, azonban a helyi közösség nyomására inkább hazaküldték – írja a Montrealgazette.com. Helyi idő szerint hétfőn este lett volna az Utam a gyűlölködéstől a gyűlölet elleni harcig című előadás, azonban Szegedi már a reptérről sem jutott tovább, a bevándorlási hatóság kiutasította, feltették egy gépre, és hazaküldték – így szóltak az első hírek.

A westmounti közösség tagjai jelezték a bevándorlásiaknak, hogy nem kérnek Szegediből, mert nem hiszik, hogy valóban megtért. Állítólag Szegedi is csalódott volt, és az előadásra kíváncsi kétszáz embernek be kellett érnie egy videoüzenettel. Az előadást szervező Devorah Shanowitz – akinek magyar nagyapja a holokauszt áldozata lett – azt mondta, hogy nem akarták Szegedit kósernek beállítani, csak a történetére voltak kíváncsiak.

Szegedi Csanádot Münchenben értük utol, azt mondta az Origónak, hogy "egy tévedésen alapuló feljelentés miatt nem maradhatott Kanadában". Szegedi vasárnap érkezett Montrealba, ahol az emigrációs iroda közölte vele, hogy nem léphet be az országba, mert egy helyi feljelentés érkezett ellene. A feljelentés szerint Szegedi a Jobbik és a jogerősen betiltott Magyar Gárda tagja, a kanadai bevándorlásiak pedig ezek alapján megtiltották az országba való bejutását.

Szegedi gyorsan tisztázta, hogy a Jobbikból már tavaly kilépett, a Magyar Gárdának pedig nem a tagja (korábban csak a Magyar Gárda egyesületben volt tag), az emigrációs iroda pedig Szegedi szerint rövid idő alatt meg is győződött erről. Szegedinek két választása maradt ezek után: vagy helyben megfellebbezi a döntést, viszont akkor három hétig kell várnia, hogy megváltoztassák azt a kanadaiak, vagy 24 órán belül elhagyja az országot, és Magyarországon, a nagykövetségen fellebbez. Szegedi ez utóbbit választotta, mert egy nap alatt is sikerült elintéznie, amit akart. "Megnéztem Montrealban a zsinagógát, találkoztam a helyi zsidó vezetőkkel, sikerült megtartanom a tervezett előadást" – sorolta Szegedi a programját.

Szegedi Csanád ezek után hétfőn este távozott az országból, mint mondta "olyannyira nem kiutasítás volt, hogy a kanadaiak segítettek elintézni a visszautamat, hogy a repülőjegyet áttegyük a megfelelő időpontra". Nemsokára visszatér Magyarországra, és a budapesti kanadai nagykövetségen bejelentést tesz, amelyben kéri, hogy "Kanada frissítse az adatbázisát, hogy többet ne forduljon elő, hogy a Jobbik vagy a Magyar Gárda miatt nem utazhat az országba."

Kövessen minket a Facebookon is!