Vágólapra másolva!
Szabadon engedték Mihail Hodorkovszkijt rögtön az után, hogy elnöki kegyelemben részesült. A 2003-ban bebörtönzött orosz olajmágnás péntek dél után hagyta el a karéliai Szegezsa városban lévő büntetőtelepet.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta Mihail Hodorkovszkij kegyelmét. Az egykori olajmágnás 2014 júliusában egyébként is elhagyhatná a börtönét, ahol több mint tíz évet töltött.

Az orosz elnök csütörtöki évértékelő nemzetközi sajtóértekezlete után nyilatkozott arról, hogy kegyelemben részesíti egykori ellenfelét és nyílt kritikusát. Azt mondta, hogy maga Hodorkovszkij kért kegyelmet, és ő teljesíti a kérését. Hodorkovszkij ügyvédje ezzel szemben azt mondta, ügyfele nem kért kegyelmet.

Hodorkovszkijt, a Jukosz olajvállalat főrészvényesét 2003-ban tartóztatták le, két évvel később csalásért és adófizetés elkerüléséért ítélték el. 2010-ben újabb perben találták bűnösnek, akkor lopás és pénzmosás vádjában.

A volt orosz oligarcha szerint mindegyik tárgyalásának politikai indítékai voltak, egy korábbi interjúban pedig burkoltan a legkorruptabb politikusnak nevezte Putyint, aki csütörtökön azt is kijelentette: nem valószínű, hogy újabb vizsgálatot indítanak Hodorkovszkij ügyében.