A világ egyik legeldugottabb pontján keresik a maláj gépet

malajzia légikatasztrófa repülőgép eltűnt
Crew members look outside windows from a Malaysian Air Force CN235 aircraft during a search and rescue (SAR) operation to find the missing Malaysia Airlines flight MH370 plane over the Strait of Malacca on March 15, 2014. Prime Minister Najib Razak said on March 15 that Malaysia was ending a search in the South China Sea for a vanished jetliner after investigations indicated the missing plane likely turned far to the west. AFP PHOTO / MOHD RASFAN
Vágólapra másolva!
A maláj gép roncsait keresőknek négy órát kell repülniük ahhoz, hogy elérjenek az Indiai-óceán távoli pontjára, ahol lehet, hogy a maláj gép roncsai vannak. Kétórányi keresés után már fordulhatnak is vissza, mert csak ennyi üzemanyaguk van. A hozzátartozók reménykednek, hogy nem a gép roncsait látták a felvételeken.
Vágólapra másolva!

Ma tovább keresik azokat a tárgyakat, amelyeket egy műholdfelvételen azonosítottak, és lehetséges, hogy az eltűnt maláj repülőgéphez tartoznak. A tegnapi keresést a sötétedés és a rossz időjárási viszonyok miatt hagyták félbe, anélkül, hogy bármit is találtak volna az Indiai-óceán déli részén. A keresést nehezíti, hogy a műholdfelvételeket vasárnap készítették, és azóta a felvételeken látott tárgyak száz kilométerekre sodródhattak az akkori helyüktől.

„Az az egyik legfélreesőbb, és legellenségesebb terület a világon. Perth városa van hozzá a legközelebb, de legalább négy óráig tart, amíg repülővel a helyszínre érnek. Így csak két-három óráig tudnak a gépek keresni, mert utána elfogy az üzemanyag” – mondta a Nyugat-ausztráliai Óceáni Intézet egyik professzora.

„Körülbelül ez a legelérhetetlenebb hely az egész földön, amit csak el tudunk képzelni, de ha bármi is van ott, akkor azt meg fogjuk találni” – mondta Tony Abbot ausztrál miniszterelnök, aki szerint ezzel tartoznak az eltűntek hozzátartozóinak.

A malajziai hatóságok és az ausztrál tengerészeti hatóság figyelmeztettek, nem biztos, hogy az MH-370-es járat nyomára bukkantak. Lehetséges, hogy az is, hogy egy hajó vagy egy másik gép roncsáról van szó. Biztosat viszont csak akkor tudnak mondani, ha megtalálják a műholdfelvételeken látott tárgyakat.

A BBC tudósítása szerint a hozzátartozók inkább abban reménykednek, hogy nem a maláj repülőgép roncsait szúrták ki a műholdfelvételeken, és talán valahol még életben vannak az utasok. Az ausztrál miniszterelnök szerint folyamatosan tájékoztatni fogják a hozzátartozókat a keresés fejleményeiről, mert jogukban áll megtudni minden hitelt érdemlő információt.

A Wall Street Journal viszont csütörtökön arról írt, hogy korábban fontos információkat tartottak vissza a maláj hatóságok: a brit Immarsat műholdcég már március 11-én bejelentette, hogy a gép nagy valószínűséggel nem Malajzia környékén van, tehát nem azon a területen, ahol akkor már három napja keresték a hatóságok. A cég adatai szerint a gép még hét óráig repülhetett az után, hogy elvesztették vele a kapcsolatot. A maláj hatóságok viszont ezt követően még három napig nem ismerték el, hogy rossz helyen keresték a gépet, és csak később terjesztették kis a keresés fókuszát a gép eltűnésének pontjától északi és déli irányba is.

A BBC szerint egy pekingi tájékoztató során a maláj hatóságok azt mondták a hozzátartozóknak, hogy valóban kezelhették volna jobban az információkat. A keresést viszont ez nem befolyásolta, mert azt idővel kibővítették más területekre is.

"Bízhatunk a maláj kormányban? Bízhat benne a világ?" – kérdezte egy nő a kínai hozzátartozóknak tartott tájékoztatón, mire a közönség megtapsolta őt.