Több szakadárt megöltek Kelet-Ukrajnában

Katonai akció Szlovjanszkban, ukrán összecsapások, Ukrajna, elfogott szeparatisták
Four pro-Russian militiants lay on the ground with hands tied after being arrested on suspicion of the implementation of MANPADS (Man-portable air-defense systems ) shots to a helicopter of the Ukrainian forces on May, 2, 2014 at a checkpoint near Slavyansk . Ukraine's defence ministry on Thursday raised the toll during an assault on the rebel-held town of Slavyansk to two of its helicopters shot down and two servicemen killed. Authorities say the pro-Russian insurgents used shoulder-launched rockets to bring down the two Mi-24 helicopters. Earlier, the interior minister said one of those killed was a helicopter pilot. AFP PHOTO/ UKRAINIAN DEFENCE MINISTRY PRESS-SERVICE HAND OUT/ STR
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tudni hányan, de az ukrán elnök szerint többen is meghaltak a kelet-ukrajnai Szlovjanszk visszafoglalása közben. Az akció nem a tervezett ütemben halad.
Vágólapra másolva!

Szlovjanszkban több oroszbarát lázadót megöltek, megsebesítettek és őrizetbe vettek a kijevi kormányzat akciója során - jelentette be közleményében Olekszandr Turcsinov átmeneti elnök. Az áldozatok számáról nem adtak hírt.

A BBC szerint azt is írta, hogy a szakadárok által elfoglalt kelet-ukrajnai városban nem a terveknek megfelelő sebességgel zajlik az akció. Korábban már bejelentették, hogy a város felét ismét a kijevi kormányzat tartja ellenőrzése alatt.

Az akció péntek reggel kezdődött, és korábban arról érkezett hír, hogy két ukrán helikoptert lelőttek. Az ukrán kormányzat szerint akadályozza az akciót, hogy a szakadárok sűrűn lakott területen fészkelték be magukat.

Elfogott szeparatisták Forrás: AFP/Str

A BBC helyi tudósítója egy szlovjanszki híd mellől azt jelentette, hogy a légkör feszült és kiszámíthatatlan. Az oroszbarát lázadók és az ukrán fegyveresek egymással szemben álltak, akkor épp nem voltak akcióban. A Guardian helyi lakosokat idézve azt írta, hogy este is fegyverropogást lehetett hallani Szlovjanszkban.

Oroszország közben kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését. Moszkva szerint az ukrán hadsereg "katasztrófába vezeti" az országot.

Samatha Power, az ENSZ BT amerikai nagykövete a rendkívüli ülésen azt mondta, hogy "Oroszország ürügyet keres Ukrajna megszállására". Power szerint Moszkva destabilizálja és fenyegeti Ukrajnát. Amíg az orosz kormány békés tüntetőkről beszél, addig Power bizonyítékokkal igyekszik alátámasztani, hogy valójában baseball-ütőkkel és késekkel felfegyverzett militánsok támadnak meg újságírókat és Kijevhez húzó lakosokat. A brit nagykövet is bekapcsolódott ebbe a vitába. Szerinte "békés tüntetőknek nincsenek eszközeik arra, hogy lelőjenek ukrán katonai helikoptereket".

Barack Obama amerikai elnök Angela Merkel német kancellárral találkozott pénteken. Obama azt mondta, az Egyesült Államok és Németország az ukrajnai válság diplomáciai megoldására törekszik, és egységes abban, hogy Oroszországnak növekvő árat kell fizetnie az ukrajnai fellépéséért. Merkel azt mondta, hogy Németország nem akar újabb gazdasági büntetőintézkedéseket bevezetni Oroszországgal szemben, de azt mégis meg fogja tenni, ha tovább romlik a helyzet Ukrajnában.