Azonnali tűzszünetet követel az ENSZ Gázában

Vágólapra másolva!
A civilek védelmére is felszólították a feleket.
Vágólapra másolva!

Azonnali és feltétel nélküli humanitárius tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) az Izrael és a Hamász közötti konfliktus miatt. A nyilatkozatot helyi idő szerint hétfő hajnalban fogadták el.

A 15 tagországból álló testület felszólította Izraelt és a Hamász palesztin szervezetet, hogy a muszlim böjti hónapot lezáró háromnapos ünnep, az Íd al-Fitr ideje alatt végig "és utána is" tartsa be a fegyvernyugvást. A BT ezenkívül azt is követelte, hogy a felek "maradéktalanul tartsák tiszteletben a nemzetközi emberi jogokat, különös tekintettel a civilek védelmére vonatkozóan".

A nyilatkozat egyaránt felszólította Izraelt és a Hamászt is, hogy törekedjenek a tartós tűzszünet megteremtésére és annak tiszteletben tartására.

Korlátozott tűzszünet

Az izraeli hadsereg korlátozott tűzszünetet tart a gázai harcokban. Erről az izraeli nemzetbiztonsági kabinet döntött még vasárnap. Ez azt jelenti, hogy az övezetben állomásozó egységek beszüntettek minden harci tevékenységet a gázai fegyveresekkel szemben, és csak akkor lőnek, ha megtámadják őket.

A hadsereg azonban folytatja a támadó alagutak felszámolását a gázai határ mentén. Vasárnap fel is robbantottak két ilyet. A hadsereg szerint az alagutak feltárásához szükségük van még néhány napra. A harcok szüneteltetésének idejét nem határozták meg.