Háborús bűntett lehet a maláj utasszállító lelövése

Vágólapra másolva!
Az ENSZ szerint a kelet-ukrajnai harcoknak már több mint 1100 halottja van.
Vágólapra másolva!

Háborús bűncselekmény lehet a maláj utasszállító repülőgép lelövése – közölte hétfőn Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa. A gépet két hete lőtték le feltehetően oroszbarát szakadárok Kelet-Ukrajna felett. A gép a 298 utasa meghalt.

Az utasok maradványainak zömét már összeszedték és Hollandiába szállították, ahol folyik az azonosításuk. A baleset okainak kivizsgálásának biztosítására a térségbe érkezett holland és ausztrál rendőrök egyelőre nehezen jutnak a roncsokhoz, mert a közelben a harcok dúltak. A gép lezuhanásának helyszíne közelében fekvő Horlivkát az elmúlt 24 órában heves tüzérségi tűz érte, amelynek több civil áldozata is van.

Az ENSZ szerint már legalább 1142 ember vesztette életét az április közepe óta dúló kelet-ukrajnai harcokban. A sebesültek számát közel 3500-ra teszik.

Pillay szerint rendkívül riasztó a harcok hevességének fokozódása Luhanszk és Donyeck térségében. Azt is megállapította az ENSZ, hogy az oroszpárti szeparatista csoportok professzionalizálódtak, és közös parancsnokság alá kerültek. Az élükön gyakran Oroszországból származó képzett vezetők állnak, akik korábban a csecsenföldi és a Dnyeszter menti fegyveres konfliktusokban szereztek harci tapasztalatokat.