A pápa toleranciát kért ázsiai papjaitól

FERENC pápa Hemi, 2014. augusztus 17.
Hemi, 2014. augusztus 17. Ferenc pápa szentmisét mutat be, amellyel lezárja a VI. ázsiai ifjúsági találkozót a dél-koreai Hemiben 2014. augusztus 17-én. A római katolikus egyházfő ötnapos látogatáson tartózkodik Dél-Koreában. (MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)
Vágólapra másolva!
A katolikus egyháznak toleránsnak, kreatívnak, nyitottnak és a párbeszédre késznek kell lennie különösen a vallásilag és kulturálisan sokszínű Ázsiában Ferenc pápa szerint. Az egyházfő a kontinens püspökeinek beszélt erről vasárnap dél-koreai látogatásán. Este pedig misét mutatott be az ázsiai katolikus fiatalok képviselőinek.
Vágólapra másolva!

A pápa egy Szöultól száz kilométerre, délnyugatra lévő város, Hemi XV. században épült várában beszélt 22 ország mintegy 70 püspökével az egyház térségbeli fő feladatairól. A hemi erőd az „ismeretlen mártír emlékhelye” Dél-Koreában, mert a XIX. században összesen háromezer koreai keresztényt tartották itt fogva és kínoztak.

A szentatya a hitükért életüket is feláldozók iránti tisztelete jeléül választotta programjainak egyik színhelyéül a várat. Arra kérte azokat az országokat, amelyeknek nincs diplomáciai kapcsolata a Szentszékkel, hogy kezdjenek konstruktív párbeszédet a Vatikánnal.

Gyászoló hozzátartozók

„A keresztény közösségek csak egy kis nyájat alkotnak ezen az ókor óta fennálló kultúrával és hagyományokkal rendelkező nagy kontinensen, és ha nem akarjuk, hogy kommunikációnk monológ legyen, akkor ki kell nyitnunk a lelkünket és szívünket az emberek és a kultúrák befogadására” – jelentette ki, hozzátéve, hogy ebben az esetben nem politikai, hanem „testvéri” párbeszédre gondol. Az egyház nem „hódítóként” van jelen Ázsiában, nem akarja elvenni senkinek az identitását – szögezte le.

Ferenc pápa szentmisét mutat be Hemiben Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

A hemi látogatást megelőzően a pápa ismét tett egy gesztust az áprilisi kompkatasztrófa áldozatai hozzátartozóinak: a Vatikán szöuli nunciatúráján megkeresztelt egy férfit, akinek a fia is odaveszett.

Este a pápa misét mutatott be az Ázsiai Ifjúsági Napon részt vevő, 22 országot – köztük Kínát – képviselő fiataloknak a hemi vár előtt. Arra kérte a kontinens fiatal katolikusait, hogy „ébredjenek fel”, és akár életük kockáztatásával is küzdjenek saját társadalmukban az igazságosságért és az evangéliumi értékekért.