Amerikának bőven van ideje bombázni

Vágólapra másolva!
Az észak-iraki kurdok Olaszország segítségét is kérték az Iszlám Állam ellen. Obama azt mondta, nincs időhatár, amíg az Egyesült Államok támagatást tud nyújtani az Iszlám Állam legyőzéséhez.
Vágólapra másolva!

Az amerikai légierő újabb támadásokat hajtott végre az Iszlám Állam nevű szélsőséges csoport ellen az észak-iraki kurd autonóm terület székhelye, Erbíl közelében - közölte vasárnap az amerikai középső parancsnokság, amelyhez a Közel-Kelet területe tartozik.

A tájékoztatás szerint az akcióban vadászrepülőgépeket és drónokat vetettek be a kurd önvédelmi erők, a pesmergák védelmében.

Hosjar Zebari kurd politikus, iraki külügyminiszter eközben arról számolt be, hogy az amerikai légicsapásoknak köszönhetően sikerült visszafoglalniuk két észak-iraki települést az iszlamista fegyveresektől. Arra a kérdésre, hogy meddig kellene az Egyesült Államoknak légi támogatást nyújtania ahhoz, hogy legyőzzék az Iszlám Állam harcosait, Zebari azt válaszolta: "ahogy Obama elnök mondta, nincs időhatár".

Olaszország is vizsgálja a lehetőségeket

Federica Mogherini olasz külügyminiszter vasárnap nem zárta ki annak lehetőségét, hogy hazája katonailag beavatkozik az iraki helyzetbe.

"Ezekben a napokban számos lehetséges fellépést vizsgálunk, köztük olyanokat is, amelyek nemcsak a külügyminisztérium, hanem a védelmi tárca hatáskörébe tartoznak" - mondta Mogherini egy helyi televízióban arra kérdésre válaszolva, hogy lehetségesnek tart-e egy Iszlám Állam elleni olasz katonai beavatkozást.

A miniszter közölte, hogy telefonon tárgyalt Maszúd Barzánival, az észak-iraki kurd autonóm régió elnökével, aki nemcsak a polgári lakosság megsegítésében kérte Olaszország segítségét. "A nemzetközi közösség teljes mozgósítására van szükség" - hangoztatta Mogherini.

Korábban az olasz külügyminisztérium aggodalmának adott hangot az iraki keresztény lakosságot ért üldöztetés és bűncselekmények miatt. A tárca jelezte: támogatja Barack Obama amerikai elnöknek azt a döntését, hogy az Egyesült Államok légi csapásokat mér az Iszlám Állam harcosainak állásaira.