Egyetlen csapással milliókat ölhet meg az Iszlám Állam

moszuli gát, Moszul, Irak, Kurd, ISIS, ISIL, IS
An image taken from a video released by Welayat Nineveh Media Office on August 9, 2014, allegedly shows Islamic State (IS) militants waving the trademark Jihadits flag as they inspect the grounds of the Mosul dam on the Tigris river, on the southern shores of Mosul lake about 50 kilometres (30 miles) north of the city. Jihadists have seized Iraq's largest dam north of their hub of Mosul, giving them control over the supply of water and electricity for a vast area, officials said. Arabic writting on the bottom of the picture reads "Welayat Nineveh Media Office, Shawwal 1435 (Islamic Hijri calendar)". AFP PHOTO/ HO / Welayat Nineveh Media Office === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / Welayat Nineveh Media Office " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ===
Vágólapra másolva!
Irakiak millióinak vízellátása került az Iszlám Állam fegyvereseinek a kezébe a moszuli gát elfoglalásával. Nem véletlen, hogy a kurd pesmergák elsőrendű célja a duzzasztó visszafoglalása, és ebben komoly segítséget kapnak az amerikai légierőtől is.
Vágólapra másolva!

A moszuli Irak leghatalmasabb gátja: 11-12 millió köbméter vizet duzzasztottak fel itt, amellyel ezer megawattnál több áramot termelnek.

Az Iszlám Állam fegyveresei augusztus 7-én foglalták el a gátat, amelyért azóta is ádáz harcot vívnak a kurdokkal, akik komoly segítséget kapnak az Egyesült Államoktól. A Központi Parancsnokság közlése szerint amerikai bombázók, vadászgépek, támadó gépek és drónok szombaton kilenc, vasárnap 14 támadást hajtottak végre a dzsihádisták állásai ellen.

Miért ilyen fontos?

A gát birtoklásával gyakorlatilag az Iszlám Állam dönti el, mennyi vizet kap Bagdad és a fővárostól délre eső mezőgazdasági területek. Ha akarják, éhhalálra ítélhetik az országot.

Vagy fulladásra – ha beváltják a fenyegetésüket, és felrobbantják a gátat, akkor 55 méter magas árhullámot indítanak el vele a Tigris folyón. Ez elmosná a másfél millió lakosú Moszult és a folyó melletti településeket, több méter magasan állna a víz Bagdadban is.

A Tigrisre épült, 50 kilométerre északra a másfél milliós Moszultól Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Az amerikai Time magazin szerint ezt aligha teszik meg a dzsihádisták, amíg Moszul az övék. De azt csak találgatni lehet, mire vetemednek, ha elveszítik a várost, ezért először mindenképpen a gátat kell felszabadítani a kurdoknak és az iraki kormánycsapatoknak.

Egy része már megvan

Az amerikaiak a gát körüli dzsihádista erőket bombázzák. A légicsapásoknak köszönhetően a pesmergák elfoglalták a víztározó keleti részét, és a kurd autonóm hatóságok szerint „jól haladnak előre”, de „kemény ellenállást” tapasztalnak az Iszlám Állam harcosai részéről.

Egy magas rangú kurd tisztségviselő, Hosjar Zebari, aki egy hónappal ezelőttig Irak külügyminisztere volt, elmondta a BBC-nek, hogy a dzsihádisták taposóaknákat telepítettek az utak menté, és öngyilkos merénylőket is bevetnek a pesmergák ellen.

Egy másik kurd illetékes, Ali Auni egyenesen azt állította az AFP francia hírügynökségnek, hogy az egész tározót visszafoglalták a dzsihádistáktól. A Financial Times erbili tudósítója szerint viszont csak közel vannak ahhoz, hogy körbefogják a víztározó körül állomásozó iszlamista erőket.

Az Iszlám Állam harcosa a hírhedt fekete zászlóval a gáton egy augusztus 9-én készült videón Forrás: AFP/Dsk

Magától is bekövetkezhet a baj

Ha az Iszlám Állam nem is robbantja fel a gátat, az már régóta olyan rossz állapotban van, hogy mindenképpen hihetetlenül nagy veszélyt jelent.

Szaddám Huszein az 1980-as években építtette meg a létesítményt, és azóta is folyamatos fenntartást igényel, például betonnal kell feltölteni ott, ahol szivárog. Az amerikai kormányzat a BBC szerint több mint harminc millió dollárt költött a gát ellenőrzésére és javítására.

2006-ban az amerikai hadsereg műszaki alakulata a „világ legveszélyesebb gátjának” nevezte a moszulit. 2007-ben pedig jelentésük alapján az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnoka, David Petraeus tábornok és Ryan Crocker akkori bagdadi nagykövet figyelmeztette Nuri al-Maliki kormányfőt, hogy bármikor bekövetkezhet a baj, mert a gát instabil talajra – homokra, agyagra, hasadékos területre – épült, és gyakorlatilag napi betoninjekciók szükségesek csak ahhoz, hogy át ne törje a víz.