Áldozathozatal és párbeszéd kell a szabadsághoz

Vágólapra másolva!
Potápi Árpád János szerint a romániai magyarok áldozathozatala, Kelemen Hunor szerint pedig a román-magyar párbeszéd és az előítéletek lebontása vezethet el az aradi vértanúk által megálmodott szabadsághoz. A két politikus Aradon, a 13 vértanú tábornok emlékére állított Szabadság-szobor mellett mondott beszédet a hétfői nemzeti gyásznapon.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány nevében felszólaló Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kijelentette, ma sem teljes a szabadság, amelyért a tábornokok harcoltak. A politikus arra buzdított, hogy "példájukból erőt merítve vegyük kezünkbe sorsunk alakítását".

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a kommunizmus által örökül hagyott előítéletek, a románok és magyarok közötti bizalmatlanság lebontásának a szükségességét hangsúlyozta.

Kiss Ernő honvéd tábornok sírjánál Eleméren tartották a Vajdaságban a központi megemlékezést az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 165 évvel ezelőtt kivégzett tábornokainak tiszteletére. Korhecz Tamás, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke azt mondta, hogy csak akkor van értelme az emlékezésnek, "ha nem csak a történelmi tényeket idézzük fel, (...) hanem felfedezzük az akkori helytállásnak a máig ható üzeneteit".