Áttörés történt a kínai-japán viszonyban

Vágólapra másolva!
Nagy lépésnek nevezte a kínai-japán kapcsolatok normalizálásának útján a kínai külügyminiszter azt a négypontos megállapodást, amelyben a felek pénteken állapodtak meg Pekingben. Vang Ji szombaton találkozott japán kollégájával, Fumio Kisidával.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtizedek mélypontjára süllyedő diplomáciai és gazdasági kapcsolatoknak lendületet adhat az az elvi nyilatkozat, amelynek alapján a két ország helyre kívánja állítani a politikai, diplomáciai és biztonsági párbeszédet. Peking és Tokió egyaránt elismerte: a kelet-kínai tengeri Tiaojü/Szenkaku szigetekkel kapcsolatban eltérő álláspontot képviselnek.

A kínai diplomácia vezetője úgy fogalmazott, hogy a japán félnek komolyan kell vennie a megállapodást és tartania kell magát ahhoz. Vang szerint Tokiónak el kell köteleznie magát a kétoldalú kapcsolatok megjavítása mellett

Kisida a mintegy 50 percen át tartó megbeszélésen egyebek között kifejtette hazájának a kelet-kínai szigetek hovatartozásával kapcsolatos álláspontját, miközben azt is kijelentette, hogy az elvi megállapodást fontos fejleménynek tartja, s azt országa kész betartani. A japán politikus újságíróknak azt nyilatkozta, hogy partnerével megállapodott a magas szintű tárgyalások újraindításában is.