Épül Kína második repülőgép-hordozója

Vágólapra másolva!
Egy párttitkár szólta el magát a beruházásról: a repülőgép-hordozó mellett két rombolót is kapna a kínai hadsereg. Az építkezés hat évig is tarthat.
Vágólapra másolva!

Építik Kína második repülőgép-hordozóját és mellette két nagy romboló is készül az északkelet-kínai Talien kikötővárosban - közölte Liaoning tartomány törvényhozásának éves ülésén a terület párttitkára. Az erről megjelent internetes beszámolókat azonban később törölték a világhálóról - számolt be róla a South China Morning Post című hongkongi napilap vasárnapi száma. Az ország első repülőgép-hordozó anyahajóját 2012 szeptemberében állították hadrendbe.

A tartományi párttitkár azt mondta: az új repülőgép-hordozó megépítése várhatóan hat évig tart. Kína egyelőre négy repülőgép-hordozót szeretne.

Korábbi nyilatkozatok már sejttették, hogy új kínai repülőgép-hordozó épül, vagy akár több is, de ez volt az első konkrét és hivatalos információ. Kína jelentős erőforrásokat fordít hadserege, azon belül is haditengerészete fejlesztésére, az indoklás szerint azért, mert ezen a területen jelentős lemaradásban van, különösen az Egyesült Államokhoz képest.

Kövessen minket a Facebookon is!