A Majdan Jacenyukot akarja miniszterelnöknek

Vágólapra másolva!
A kijevi tüntetéseket szervező csoportok és szervezetek megválasztották az ideiglenes ukrán kormányt, a parlament csütörtökön szavaz a javaslatról.
Vágólapra másolva!

A Majdan tanácsa a Haza párt frakcióvezetőjét, Arszenyij Jacenyukot választotta az ideiglenes ukrán kormány miniszterelnökének - jelentette be a tanács csütörtök este Kijev főterén. A tanács az összes minisztert megválasztotta - többségük még nem töltött be kormánypozíciót -, a nevüket felolvasták a téren összegyűlt tömegnek, amely megtapsolta az ideiglenes kabinet névsorát. A parlament csütörtökön szavaz a javaslatról - írta a BBC.

Jacenyuk szerint az előző korrupt kormány miatt az ország reménytelen anyagi helyzetbe került, a katasztrófa szélén áll, ezért a következő kormány kénytelen lesz népszerűtlen lépéseket is hozni. A főtéren felszólaló Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő szerint az ideiglenes kormány akár néhány hónap alatt kiéghet.

Turcsinov szerint a május 25-ei elnökválasztás után parlamenti választást is kell tartani, hogy teljesen lecserélődjön a politikai hatalom. A helyi tüntetők egyik vezetője felolvasta a Függetlenség téri emberek nyilatkozatát, amelyben arra figyelmeztette a politikusokat, hogy addig a téren maradnak, amíg nem teljesítik a követeléseiket, és ha ez a hatalom is eltávolodik a néptől, akkor ugyanaz a sors vár rá, mint az előzőre.