Ferenc pápa bírálta a politikusokat

Vágólapra másolva!
Ferenc pápa a politikusokról általában beszélt, de szavain érezhető volt, hogy azokat a misén ülő olasz politikai elitnek címzi.
Vágólapra másolva!

A korrupció veszélye fenyegeti a politikai osztályt, ha "eltávolodik a néptől" – figyelmeztetett Ferenc pápa csütörtökön reggel a Szent Péter-bazilikában, ahol az olasz politikai elit, azaz közel ötszáz parlamenti képviselő és kilenc miniszter jelenlétében tartott misét.

Az egyházfő, aki ezt követően fogadta Barack Obama amerikai elnököt, a politikusokra általában leselkedő veszélyekről beszélt, de szavaiban érzékelhető volt a közvetett célzás az olasz politikai osztályra, amelyet gyakran ér bírálat előjogai és gyenge hatékonysága miatt. A pápa misén most először fogadta az olasz képviselők jelentős részét.

"Jézus idején a vezetők pártos érdekeik és belharcaik miatt nem ismerték el őt" – mondta a képviselőknek, akik között ott volt a törvényhozás két házának elnöke, Laura Boldrini és Pietro Grasso is.

A pápa már többször ostorozta a vezető osztályokat, amelyek "eltávolodnak a néptől, bezárkóznak saját csoportjukba, pártjukba, belső harcaikba", tagjaikat "megkeményedett szívű emberekké" téve.

A múlt héten Ferenc pápa szigorú figyelmeztetést tett az Olaszországban és világszerte tapasztalható korrupció és a maffiamódszerek ellen. A Vatikánnak igen szoros kapcsolatai vannak a nagy hatalmú olasz egyházzal és közvetve a politikai osztállyal is, amelynek különösen a kereszténydemokrata része áll közel hozzá.