Ukrán tisztek szabadultak a Krímen

Vágólapra másolva!
Terrorszervezetekkel való együttműködés gyanújával tartóztatták le őket. Egyiküket arra próbálták rávenni, hogy álljon az orosz hadsereg szolgálatába.
Vágólapra másolva!

A krími hatóságok szerda este engedték el a hat, néhány napja letartóztatott ukrán katonatisztet. Ihor Voroncsenko vezérőrnagy, Julij Mamcsur ezredes és Rosztiszlav Lomtev őrnagy csütörtök virradóra megérkeztek Kijevbe. A szakadár krími hatóságok azzal gyanúsították őket, hogy terrorszervezetekkel szövetkeztek. A kihallgatás során együttműködtek a nyomozószervekkel, és kiderült, hogy "nem teljesítették a Kijevből érkező bűnös parancsokat".

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter felszólította a krími vezetőket, hogy ne akadályozzák azoknak az ukrán katonáknak a távozását, akik úgy döntöttek, hogy az ukrán hadseregben folytatják a szolgálatot. Sojgu megparancsolta, hogy az orosz katonai rendőrség kísérje őket az ukrán határig.

Mamcsur ezredes a szabadulása után azt mondta: három és fél napon át magánzárkában tartották, és az első napon orosz tisztek próbálták rávenni, hogy álljon át az orosz hadsereghez. Az ezredes szerint nem hagyták aludni, és puskatussal ütögették cellája ajtaját.

Mamcsur a belbeki légitámaszpont parancsnoka volt. A bázist március 22-én a krími "önvédelmi osztagok” ostromoltak meg: páncélozott katonai járművel törték a kaput, és behatoltak a területére. Mamcsurt orosz katonák "rabolták el" a krímiektől.