Volt tanácsadója szerint Putyin kudarcot vallott ukrajnai kalandjával

2014.05.08. 19:12

Moszkvának nem volt esélye az orosz többségű területek leválasztására, állítja az orosz elnök volt tanácsadója. Szerinte a szeparatisták száma még a Luhanszki és Donyecki megyében is kétszer-háromszor kisebb volt, mint az elszakadás ellenzőié. Ám ez nem jelenti azt, hogy Putyin ne próbálná meg biztosítani befolyását Ukrajna felett.

Délkelet-Ukrajna nem támogatja az Ukrajnától való elszakadást, és ez sokkolta Vlagyimir Putyint – mondta Andrej Illarionov közgazdász, az orosz elnök volt gazdaságpolitikai tanácsadója. A washingtoni Cato Intézet jelenlegi munkatársa szerint "Ukrajnában nem akadt egyetlen régió, egyetlen megye sem, amelyben Putyin elegendő támogatást kapott volna. Hiába foglaltak el középületeket a szakadárok Kelet-Ukrajnában, az Ukrajnától való leválást támogató lakosok száma megdöbbentően alacsonynak bizonyult".

Moszkvának nem is volt esélye az orosz többségű területek leválasztására és azokból egy "Új-Oroszország" (Novorosszija) létrehozására, mondta Illarionov friss felmérésekre hivatkozva. A Zerkalo Nyegyeli ukrán hetilap április 18-án közölte a Délkelet-Ukrajna megyéiben készített felmérés eredményeit. A szeparatizmus híveinek száma még a Luhanszki és Donyecki megyében is kétszer-háromszor kisebb volt, mint az elszakadás ellenzőié. "Putyin végeredményben áldozatává - bár kezdeményező áldozatává - vált a mesés Új-Oroszországról szóló mítosznak, amellyel a spin-doktorok etették őt a kijevi narancsos forradalom óta. Kezdetektől fogva semmilyen esélye nem volt a putyini tervnek Új-Oroszország leválasztására. Ez kalandorság volt a szó legigazibb értelmében" - mondta Illarionov.

Putyin hiába fordított időt az oroszbarát érzelmek felszítására Kelet-Ukrajnában, kísérlete nem járt eredménnyel, és tragédiába torkollott. Illarionov szerint "Putyinnak néhány hétre volt szüksége ahhoz, hogy meggyőződjön az orosz különleges alakulatok aknamunkájának sikertelenségéről, amelyek sok ember pusztulásához vezettek. Putyin gyufát gyújtott, leöntötte benzinnel, puskaport szórt rá... De sem Ukrajna egésze, sem a déli és keleti területek, de még a leginkább szakadár megyék sem lobbantak lángra. A gyúanyag az ukrajnai oroszbarát szakadárok képében elégtelennek bizonyult".

Az orosz elnök volt tanácsadója a zendülők és oroszországi koordinátoraik beszélgetései alapján – melyeket az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU hallgatott le – úgy tűnik, hogy a kaland a végéhez közeledik. "A könyörtelenül közeledő súlyos bukás további bizonyítéka (...) az a beszélgetés, amelyben az egyik szakadár vezető elmondja, maguk sem hisznek abban, hogy sikerül lebonyolítaniuk akár egy meghamisított népszavazást."

Putyinnak nem marad más hátra, mint a diplomácia, miközben folytatni fogja Ukrajna destabilizálását. Igyekszik bevonni a tárgyalásokba ukrajnai "ügynökségét". Követelni fogja, hogy Ukrajna ne legyen az EU és a NATO tagja és, hogy adjanak garanciát tömbön kívüli státusára. Azaz megpróbálja megvalósítani Ukrajna irányítását.

Illarionov szerint a kelet-ukrajnai szeparatistáktól már nem függ semmi sem, megkísérelhetik megmenteni őket diplomáciai úton, de közvetlen katonai beavatkozással semmiképpen. "Akár folytatják kudarcra ítélt játszmájukat, akár megmagyarázzák nekik, hogy hallgassanak Putyin tanácsaira, ez már nem annyira fontos. Ha nem követik Putyin tanácsait, sorsuk hasonló lesz azokéhoz, akiket a szakmai zsargonban ’konzervnek’ neveznek. Ha még azt gondolják, hogy Putyin katonai segítséget nyújt nekik, tévednek. Tárgyalások és nemzetközi szervezetek révén megpróbálja majd őket megmenteni. Meglátjuk, hogyan reagálnak erre az ukrán hatóságok".

Putyin volt tanácsadója szerint a Krím félsziget lakosainak többsége, akárcsak a Donyec-medencéé, ellenezte a megszállást. "Az új-oroszországi kaland kudarca azt mutatja, hogy az ottani helyzet nagyon hasonlít a krímire. A Krímben az Oroszországhoz való csatlakozás hívei minden forrás szerint az összes választóknak mindössze 15-31 százalékát képviselték. A függetlenségi népszavazáson a lakosság kisebbsége szavazott a csatlakozásra. Az ukrán vezetés óriási hibát követett el, amikor harc nélkül átengedte a félszigetet az agresszornak, és kiszolgáltatott mintegy 2 millió, Ukrajnához lojális embert egy féltotalitárius bűnöző diktatúrának."