Szakad az izraeli pártszövetség

Vágólapra másolva!
Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter kivezeti pártját a Likud és a Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) pártszövetségéből a Benjámin Netanjahu kormányfővel fennálló nézeteltérései miatt - jelentette be hétfőn maga a miniszter rendkívüli sajtóértekezletén.
Vágólapra másolva!

„A Likuddal való szövetség nem működött sem a választásokon, sem utána” - jelentette ki Avigdor Liberman, miután az izraeli külügyminiszter úgy döntött: kivezeti pártját a Likud és a Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) pártszövetségéből. „Barátok maradunk, és hűségesek leszünk a koalícióhoz, mi vagyunk az utolsók, akik feloszlatnánk azt”. „A köztem és a kormányfő között meglévő nézetkülönbségek elvi jelentőségűvé és lényegivé váltak, s nem teszik lehetővé a közös kereteket” - hangzott el az újságírók előtt.

A Jiszráél Béténu önálló pártként tagja marad a kormánykoalíciónak - önálló frakciót is alakít a parlamentben -, és Liberman megőrzi külügyminiszteri tisztségét. „A Jiszráél Béténu önálló frakciójának megalakulása jelentős lépés, de fontos lépés a koalíció erősítésében is. Színes kormánykoalíció alakult az állam történetének legnagyobb ideológiai különbségeivel” - vélekedett a külügyminiszter.

A jobboldali Likudtól is jobbra álló nacionalista Jiszráél Béténu párt vezetője reggel közölte Netanjahuval, hogy kilép a közösen létrehozott pártszövetségükből a gázai övezettel kapcsolatos álláspontjuk különbözősége miatt. Liberman szerint mindamellett a jelenlegi kormánykoalíció a legjobb lehetséges alternatíva, s új választások sem változtatnák meg a jobboldali és a baloldali tömbök arányát a kneszetben.

Vasárnap a külügyminiszter a kormány ülésén a palesztin iszlamista Hamásszal szembeni gyöngeséggel vádolta a kormányfőt. A Likudban válaszul azt olvassák a fejére, hogy politikával vegyíti a biztonsági ügyeket, amelyek nem azonosak, és ez nem felelős magatartás.

A kabinet vasárnapi tanácskozásán Netanjahu éles szóváltásba keveredett Libermannal, mert az a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű jobboldali nacionalista pártot vezető Naftali Bennettel együtt széles körű gázai beavatkozást sürgetett (válaszul az onnan izraeli célpontok ellen induló rakétatámadásokra). „Minden tettünk célja a nyugalom és a biztonság helyreállítása Izrael polgárai és elsősorban a dél-izraeliek számára. A tapasztalat szerint ilyen pillanatokban nyugodtan és felelősen kell eljárni, nem pedig vakmerően és kapkodva” - mondta a miniszterelnök.

Liberman pártjának önállósodása Benjámin Netanjahu erejének csökkenését jelenti, mert a kneszetben az eddigi 31 helyett ezentúl mindössze a Likud párt húsz mandátumára számíthat, miközben Jaír Lapid centrista Jes Atíd (Van Jövő) koalíciós pártjának 19, az ellenzéki szociáldemokrata Munkapártnak 15, a Jiszráél Béténunak pedig 11 képviselője van.