Hova tűnt a lóvé?

Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök az ítélethirdetésen
Former Croatian prime minister Ivo Sanader (C) stands to hear the verdict in court in Zagreb on March 11, 2014. Sanader and the country's biggest party, the Croatian Democratic Union of which he was president, were found guilty of corruption. Sanader was given a nine-year sentence while the party was ordered to pay about 29 million kuna ($5.26 million), marking the first time in Croatian history that a political party is found guilty. AFP PHOTO/STRINGER
Vágólapra másolva!
Lehetetlen behajtani a volt horvát kormányfőn 3,6 millió kunát. Jogászok törik a fejüket – egyelőre eredménytelenül.
Vágólapra másolva!

Egy 1967-ben gyártott Renault 8-as az összes vagyona Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek, ezért az állam nem tudja rajta behajtani a kilencvenes évek közepén, illegális tevékenységből szerzett 3,6 millió kunát (146 millió forintot) – írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn az internetes oldalán.

Ivo Sanader fizetésképtelen Forrás: AFP/Stringer

A horvát legfelsőbb bíróság ez év júniusában megerősítette a zágrábi megyei bíróság 2012-ben hozott nem jogerős ítéletét a Hypo Bank- és az INA–Mol-ügyek egyesített perében, de tíz évről nyolc év és hat hónapnyi letöltendő szabadságvesztésre enyhítette az Ivo Sanaderre kiszabott büntetést.

Zárolt vagyon

Annak ellenére, hogy a horvát és az osztrák bíróság zárolta a volt miniszterelnöknek és családtagjainak 10 millió euró értékű vagyonát, még a jogászok sem találnak megoldást a kérdésre, hogyan hajtsák be a 3,6 millió kunát, amelyet a hatóságok szerint az osztrák Hypo Alpe Adria banktól kapott jogtalanul, s amiért háborús nyerészkedéssel és kenőpénz elfogadásával vádolták meg a politikust.

Másnak sincs pénze

Nem csak Sanaderen, Robert Jezicen, a Sanader-per koronatanúján, illetve a tulajdonában lévő svájci székhelyű Dioki Holding AG vállalatán sem hajtható be az az ötmillió euró, amely – írja a lap – jogerős ítélet szerint a Moltól érkezett a cég számlájára. Jezic a per során azt állította, hogy Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója 10 millió euróval vesztegette meg a volt horvát miniszterelnököt azért, hogy a cége hozzájusson a horvát olajtársaság, az INA irányítási jogához. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.

Miért nem?

A horvát lap szerint a jogtalanul szerzett pénz behajtása két okból is nehézségekbe ütközik. A Sanaderrel kapcsolatos ügyben azért, mert a volt miniszterelnök 20 évvel ezelőtt követte el a bűncslekményt, ezért nem alkalmazható a törvénynek az a cikkelye, amelyben az adóság behajtását kiterjesztheti a bíróság a családtagokra is. Csakis Ivo Sanader tulajdona felett rendelkezhet a hatóság, a családtagoké felett nem, a hatályos törvény szerint.

Svájc nem az EU tagja

Robert Jezic ügyében az okoz gondot, hogy a horvát hatóságok szerint Sanadernek szánt kenőpénz nem Jezic számlájára, hanem a Jezic tulajdonában lévő svájci vállalat számlájára érkezett. Svájc nem az EU tagja, más szabályok érvényesek nemcsak pénzügyi kérdésekben, hanem a külföldi végrehajtói és bírósági ítéletek elfogadásában is az országban.

15 napon belül

A Hypo-ügyben született jogerős ítélet szerint Sanadernek 15 napon belül vissza kellett volna fizetnie az államnak a 3,6 millió kunát, de ezt nem tette meg. A hatóságok Sanader nevén mindössze egy Renault 8-as oldtimert és egy bankszámlát találtak, amelyen 200 ezer kuna (8 millió forint) van, valamint egy értékes műgyűjteményt. A több millió kunás zágrábi villája az apósa és a felesége nevén van. Spliti lakásai, Brac szigeti földjei és a több millió eurós osztrák bankszámlái is a családtagjai nevére szólnak.

Még nincs ítélet

A 15 millió kuna értékű műgyűjteményt, amely főleg festményekből áll, és a számláján lévő 200 ezer kunát már lefoglalta bíróság a Fimi-Média vesztegetési ügy kapcsán, azzal a különbséggel, hogy ott még nem született jogerős ítélet.