Angela Merkel izzadt férfiaktól kapta a legszebb ajándékot

angela merkel 60
Supporters of Germany pose with face masks depicting German Chancellor Angela Merkel prior to the FIFA World Cup 2014 quarter final soccer match between France and Germany at Estadio do Maracana in Rio de Janeiro, Brazil, 04 July 2014. Photo: Thomas Eisenhuth/dpa (RESTRICTIONS APPLY: Editorial Use Only, not used in association with any commercial entity - Images must not be used in any form of alert service or push service of any kind including via mobile alert services, downloads to mobile devices or MMS messaging - Images must appear as still images and must not emulate match action video footage - No alteration is made to, and no text or image is superimposed over, any published image which: (a) intentionally obscures or removes a sponsor identification image; or (b) adds or overlays the commercial identification of any third party which is not officially associated with the FIFA World Cup) EDITORIAL USE ONLY
Vágólapra másolva!
A német kancellár egy történész előadásának a meghallgatásával ünnepeli a hatvanadik születésnapját, de néhány nappal ezelőtt azért kitombolta magát a riói vb-döntőn, ahol a válogatott világbajnoki címmel köszöntötte fel a legnagyobb rajongóját.
Vágólapra másolva!

Fél év telt el Angela Merkel harmadik ciklusából, és a német kancellár még mindig megkerülhetetlen sztár a világpolitikában, míg otthon a német sajtó bajnokként emlegeti. A Welt véleménycikkben áradozik arról, hogy a népszerűsége csúcsán ünnepeli a 60 születésnapját. „Ha Németország világbajnok lesz, Merkel is világbajnok lesz” – írta a lap még a döntő előtt.

Kancellári születésnap

Tíz évvel ezelőtt, az ötvenedik születésnapján Merkel a kereszténydemokraták pártelnöke volt, karnyújtásnyira a kancellári poszttól, és stílusosan ünnepelt: a vendégek mindössze egy nem túl izgalmasnak ígérkező előadásra kaptak meghívót Berlini beszélgetések címmel. Csak az tudhatta, hogy ünnepelni gyűltek össze, aki ismerte Merkel születésnapjának a dátumát. Idén is terveznek hasonló rendezvényt, de nyilván a meglepetés már nem lesz olyan átütő erejű: a meghívottak tudni fogják, hogy ez az az esemény, ahol felköszönthetik a kancellárt.

Sok német nemcsak a válogatottért, hanem Merkelért is rajong Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Thomas Eisenhuth

Merkel azonban most is, csakúgy, mint tíz évvel ezelőtt, a felhőtlen pezsgőzés helyett inkább a csendes elmélyülést választja: az ezerfős vendégsereg ugyanis egy neves történészprofesszor, Jürgen Osterhammel előadását hallgathatja meg ebből az alkalomból.

A német vezetők és a foci

Angela Merkel kancellári teljesítményét feltehetően az utolsó apró részletig kielemzik majd, amikor búcsút int a harmadik ciklusának (amelynek idő előtti befejezését a Spiegel már meglebegtette, de egyelőre melléfogott), az viszont már most kijelenthető, hogy nagyon komolyan hozzájárult a sport és a politika nyilvános összeolvadásához. A korábbi kancellárok, ha meg is néztek egy-egy meccset, nem tartották olyan fontosnak, hogy ezt más is lássa. Konrad Adenauert például annyira nem hozta lázba a válogatott első világbajnoki címe, hogy el sem látogatott a döntőre 1954-ben. Helmut Schmidt 1974-ben ott volt ugyan a stadionban, de távol a VIP-páholytól, Helmut Kohl pedig az öltözőben gratulált ugyan a csapatnak 1990-ben, de ezt csak véletlenül örökítették meg fényképen, akkor még szó sem volt a Merkel-féle jól dokumentált haverkodásról a Nationalelf játékosaival.

Merkel nem a nyilvános érzelemkitöréseiről ismert, a gólöröméből – felugrik a székből, és magasba emeli ökölbe szorított kezét – mégis sikerült védjegyet csinálnia. A képszerkesztők pedig vevők a mozdulatra.

A kancellár gólöröme Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marcus Brandt

Sportsztárok, politikusok, pártok

Merkel történetesen már az előtt focirajongó volt, mielőtt ez akár a Nationalelf, akár a saját politikai érdekei szempontjából számított volna. De túl azon, hogy tényleg szereti a futballt, tudja azt is, hogy ez az összefonódás a német sport jelenleg kétségtelenül legnagyobb szupersztárjaival jót tesz az ő és pártja népszerűségének is. Amikor a Portugália elleni csoportmérkőzés után meglátogatta a csapatot, a CDU népszerűsége két százalékkal emelkedett. A közvélemény-kutatók szerint a német választókban ezek a látogatások úgy csengenek le, hogy az ország vezetője komolyan veszi őket, és képviseli az érdekeiket.

Merkel a fiú öltözőben

Merkel kancellárságának egyik visszatérő motívuma volt a foci. 2006-ban alig egy éve volt kancellár, amikor a németországi rendezésű világbajnokságon rögtön alkalma nyílt egy közös fényképre a válogatottal. Négy évnek kellett azonban eltelnie, amíg bemerészkedett a fiúk öltözőjébe. 2010-ben, a Törökország elleni selejtező után készült róla az a kép, amelyen kezet fog a meztelen felsőtestű Mesut Özillel.

Az idei öltözői látogatáson készült kép, pár nappal a 60. születésnapja előtt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Guido Bergmann

Izzadt férfitestek közt a kancellár

2014-re ebből az öltözői kitérőből rituálé lett, és ma már a német állampolgárok és szurkolók részéről is komoly igény mutatkozik arra, hogy a kancellárjukat izzadt férfitestek koszorújában lássák. A vonzalom kölcsönös: Oliver Bierhoff a csapat kabalájának nevezte a kancellárt, Lukas Podolski pedig egy szóviccel próbálta meg kifejezni a rajongását, amikor Muttivációnak nevezte Merkelt (az anyuka német megfelelője, a Mutti képezte a szóvicc alapját).

Joachim Löw szövetségi kapitány nem jött zavarba, amikor arról kérdezték, hogy milyen poszton játszatná a válogatottban a legnagyobb rajongójukat: természetesen a kedvenc játékosa, Bastian Schweinsteiger mellett, mondta.

Szülinapi jókívánság

Arra a kérdésre, hogy a 60. születésnapjára mit kívánna magának, a ZDF múlt vasárnapi interjújában Merkel így válaszolt: "Azt, hogy egészséges maradjak, és azt csinálhassam, ami örömet okoz számomra." Azt pedig korábban nem titkolta, hogy a kancellári teendőket még mindig a legnagyobb örömmel végzi. És 2017 őszén még csak 63 éves lesz.