Szigorít az oroszok elleni szankciókon az EU

Vágólapra másolva!
A hó végéig elkészül az uniós tiltólista az ukrán helyzet felelőseiről.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió is kibővíti azoknak vállalatoknak és jogi személyeknek körét, amelyek büntetőintézkedésekkel sújthatók az ukrán válság miatt – derült ki az állam-, illetve kormányfők rendkívüli csúcstalálkozóján szerdán éjjel elfogadott zárónyilatkozatból. Előzőleg az USA is bejelentette, hogy szigorítja a szankciókat.

AZ EU tagállamainak vezetői által kiadott zárónyilatkozatban azt írták, minden olyan személy vagy szervezet idetartozhat, akik vagy amelyek pénzügyileg támogatják Ukrajna területi egységének, szuverenitásának és függetlenségének megsértését. A vezetők felkérték a szakminiszterek tanácsát, hogy a hó végéig készítse el az ehhez szükséges jogszabályokat, és állítsa össze az új szankciókkal sújtandó személyek és vállalatok vagy szervezetek listáját.

Az Európai Tanács az Európai Bizottságot is felszólította, hogy minden esetet külön megvizsgálva függessze fel a kétoldalú és regionális megállapodások alapján uniós támogatásban részesülő oroszországi projekteket, kivéve a konkrét határ menti együttműködéseket vagy a civil szférát. Az Európai Beruházási Bankot (EIB) arra kérték, függessze fel az új oroszországi projektek finanszírozásának jóváhagyását, a tagállamok pedig az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsában is koordinálják majd lépéseiket, hogy a pénzintézet ne finanszírozzon új oroszországi beruházásokat.

Miután az Európai Unió kitart amellett, hogy nem ismeri el a Krím félsziget elcsatolását, az Európai Tanács arra kérte az Európai Bizottságot és az Európai Külügyi Szolgálatot, hogy dolgozzanak ki további intézkedéseket a krími és szevasztopoli befektetések korlátozására, és jelezték: a nemzetközi pénzügyi intézményektől is azt várják el, hogy egyetlen olyan projektet se finanszírozzanak, amely nyíltan vagy burkoltan a Krím jogellenes elcsatolásának elismerésével érne fel.

A zárónyilatkozatban Ukrajna mellett a közel-keleti helyzetre is kitértek. Elítélték a gázai rakétatámadásokat, és felszólították Izraelt, garantálja a civilek biztonságát. Izraelnek jogában áll megvédenie magát, de arányosan kell eljárnia – írták.