Elhagyta a szakadár területeket a holttesteket szállító vonat

Ukrán vonat, holttestek, maláj gép, Ukrajna
Vágólapra másolva!
Megérkezett Harkovba a holttesteket szállító hűtővonat. Az áldozatokat Hollandiába viszik tovább, ahol a hozzátartozók beazonosíthatják őket. Közben külföldi megfigyelők arra figyelmeztetnek, hogy fontos bizonyítékok tűnhettek el a katasztrófa helyszínéről, mert azt nem zárták le megfelelően.  
Vágólapra másolva!

Kedden reggel megérkezett Harkov városába a lelőtt maláj repülőgép áldozatait szállító hűtővonat - írja a BBC. A szerelvény hétfőn este indult el az oroszbarát szakadárok területén lévő Torez pályaudvaráról. A vonat 280 holttestet szállított.

Az azonosítás hónapokig is eltarthat

A megállapodás szerint a holttesteket holland szakértőknek adják át őket. Harkovból pedig egy holland katonai géppel Eindhovenbe viszik őket, ahol azonosítják az áldozatokat, majd a külföldieket hazaszállítják. A holttesteket speciális hűtőberendezésekben helyezik el, amelyeket a hollandok vittek a vasútállomásra. Az ukrán hatóságok közölték: mindent megtesznek azért, hogy az áldozatokat még kedden elszállítsák Hollandiába.

A holttestek várhatóan szerdán érkeznek Eindhovenbe – mondta Mark Rutte Hollandia miniszterelnöke. Az áldozatokat Hilversum városában, egy erre a célra kijelölt épületben azonosítják majd a gyászolók. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a folyamat hónapokig is eltarthat.

Forrás: AFP/Bulent Kilic

A repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak átadásáról nemzetközi nyomás hatására döntöttek az oroszbarát fegyveresek. A szakadárokat azzal vádolták meg, hogy ők lőtték le a maláj utasszállítót. A gép fedélzeti adatait rögzítő fekete dobozt a lázadók által kikiáltott Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke, Alexander Borodai hétfőn este adta át a maláj hatóságoknak Donyeckben. A fekete doboz jó állapotban van, így a vizsgálatot végző szakemberek abban bíznak, hogy sikerül megtalálni a "perdöntő bizonyítékot" és kiderülhet mi történt pontosan az utasszállítóval.

A szakadárok lőhették le a gépet

Közben a közvetlenül érintett országok, úgy mint Hollandia, Ausztrália és Nagy-Britannia aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a katasztrófa helyszínét nem zárták el körültekintően, ezért fontos bizonyítékok tűnhettek el. A többi között Ausztrália a felelősök mielőbbi számonkérését követelte. Továbbá azt kérték, hogy valamennyi ország szoros együttműködésben mindent tegyen meg azért, hogy mielőbb kiderüljön az igazság. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa még hétfőn szintén az összefogásra hívta fel a figyelmet. A szervezet a lezuhanás körülményeinek "teljes körű, alapos és független nemzetközi kivizsgálására szólított fel".

Külföldi megfigyelők szerint egyre több jel utal arra, hogy a szakadárok azzal a rakétával lőtték le a repülőgépet, amit az oroszoktól kaptak. Ugyanakkor Oroszország szerint az ukrán kormányzati erők felelősek a tragédiáért.

Újabb szankciókkal fenyegetik Oroszországot

Az Európai Unió külügyminiszterei kedden döntenek arról, hogy sújtsák-e további szankciókkal Oroszországot, amiért támogatta a szakadárokat. Moszkva egyébként tagadta, hogy a felkelők nem segítséget nyújtott volna. A brüsszeli találkozón várhatóan tovább bővül a szankcionált személyek listája is. Az EU eddig ódzkodott attól, hogy az egész orosz gazdasági szektort büntesse, hiszen korábban, a Krím-félsziget bekebelezését követően az Európai Uniós mellett az Egyesült Államok is szankciókat vezetett be Oroszország ellen.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata múlt csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő Hrabove település közelében. A gépen tartózkodó 298 ember – közöttük 193 holland állampolgár - életét vesztette. Az eddigi információk szerint a 298 utasból eddig 282 holttestet találtak meg.

Tovább dúlnak a harcok Kelet-Ukrajnában

Hétfőn tovább folytatódtak az összetűzések Donyeckben az ukrán kormányzati erők és a szakadárok között. A Reuters értesülései szerint az ukrán parlament arról döntött, hogy további tartalékosok és ötven év alatti férfiak kapnak behívót a hadseregbe. Az erről szóló szavazást követően dulakodás tört ki a nacionalisták és a februárban megdöntött elnök, Viktor Janukovics vezette párt tagjai között.

Csak az elmúlt 24 órában tizenhárom ukrán katona vesztette életét az összecsapásokban. Hárman közülük akkor haltak meg, amikor felrobbant egy robbanóanyagokkal feltöltött kisbusz.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter a twitter oldalán azt írta, hogy az ukrán hadsereg már visszafoglalta a stratégiailag jelentős Szeverodonyeck városát.

A harcok áprilisban kezdődtek Kelet-Ukrajnában. Az összecsapások eddig több mint ezer áldozatot követeltek.