Mit csinált az ENSZ a Gázában talált rakétákkal?

Rakétakilövés, Gáza város, izraeli-palesztin konfliktus
A picture taken from Gaza city shows the smoke that results from the launch of a long-range rocket from the north of the city towards Israel on July 12, 2014 following an advance warning of the attack by Ezzedine al-Qassam Brigades, the military wing of Hamas. Gaza militants fired several rockets towards Jerusalem and Tel Aviv, the army said, with no reports of injuries, as Israel continued to bomb the coastal enclave. Three of the four Tel Aviv rockets were intercepted by the Iron Dome missile defence system, and the Jerusalem-bound rockets fell short, hitting two West Bank cities. AFP PHOTO /THOMAS COEX
Vágólapra másolva!
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hová tűntek a világszervezet két gázai iskolájában talált rakéták. Nincs kizárva, hogy visszaszolgáltatták azokat a Hamásznak.
Vágólapra másolva!

Addig példa nélküli eset történt múlt hét szerdán: elrejtett rakétákra bukkantak az ENSZ egyik Gázai övezetben fenntartott iskolájában. A világszervezet palesztin menekültekért felelős testülete (UNRWA) azonban a Jediót Ahronot izraeli lap internetes kiadása szerint kedden újabb adag rakétára bukkant egy másik, használaton kívüli oktatási intézményben.

Mivel azonban az alkalmazottakat nyomban felszólították az épület elhagyására, azt sem tudják, hogy ezúttal hány rakétát rejtettek oda.

Pontosan kinek szóltak?

Az UNRWA az első esetről kiadott közleményében határozottan elítélte a fegyvereket elrejtőket, és figyelmeztetett, hogy ez a cselekedet a nemzetközi jog súlyos kirívó megsértése.

A testület „értesítette az illetékes feleket, és eredményesen megtette a szükséges lépéseket a tárgyak eltávolítására annak érdekében, hogy garantálja az iskola biztonságát” – olvasható a közleményükben.

Azt azonban nem pontosították egyik esetben sem, hogy konkrétan kiknek szóltak.

Hol vannak a rakéták?

Annyit tudni biztosan, hogy az UNRWA ahelyett, hogy egy, a konfliktusban nem érintett harmadik félnek adta volna át a rakétákat, illetve intézkedett volna a megsemmisítésükről, a helyi rendőrségre bízta azokat – számolt be a The Daily Beast amerikai hírportál.

A gázai rendőrségre, amelyet a Hamász alapított és a feltételezések szerint erőteljesen befolyásol. „Más szóval lehetséges, hogy a szervezet, amelynek elméletileg semlegesnek kellene lennie, fegyvert szolgáltatott egy véres konfliktus egyik résztvevőjének” – hangsúlyozta a portál.

Az izraeliek szerint is visszakerültek a fegyverek egyenesen a Hamászhoz. „A rakétákat visszajuttatták a gázai kormányzathoz, ami a Hamász. Más szóval az UNRWA olyan rakétákat adott át a Hamásznak, amelyeket aztán kilőhetnek Izraelre” – mondta egy név nélkül nyilatkozó izraeli illetékes a The Times of Israel című lapnak.

A Gázavárosban készült felvételen látszik, hogy a Hamász lakott területekről lövi ki a rakétákat izraeli célpontokra Forrás: AFP/Thomas Coex

Az ENSZ és Izrael vizsgálódik

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt megdöbbentette a két eset, és vizsgálatot rendelt el.

Az izraeliek is kíváncsiak arra, hogy mi lett a rakétákkal. „Ha az UNRWA valóban visszajuttatta azokat a Hamásznak, akkor erőteljesen megkérdőjelezhetővé válik a testület hitelessége és pártatlansága” – nyilatkozta egy izraeli illetékes a honlapnak.

Nem tudják, ki az úr Gázában?

Chris Gunness, az UNRWA szóvivője nem érti, mi a baj azzal, hogy a helyi rendőrség tűzszerészeit kérték meg a rakéták eltávolítására. Szerinte a rendőrök a Ramallahban székelő Palesztin Hatóságnak jelentették a rakéták lefoglalását, nem pedig a Hamásznak, amelyik a helyi kormányzatot adja, és irányítja a gázai rendőri erőket. Mint mondta, a helyi hatóságok megígérték: minden érintett félnek átadják az üzenetet, hogy ne sértsék meg az UNRWA semlegességét.

A segélyszervezetnek egyébként lett volna más lehetősége is arra, hogy megszabaduljon a rakétáktól. Átadhatták volna azokat egy semleges, harmadik félnek, vagy lezárhatták volna az iskolát, amíg egy ilyen területen jártas nemzetközi szervezet biztosítja a terepet.

A főtitkár aggódik

Ban Ki Mun Forrás: AFP/Khalil Mazraawi

Ban Ki Mun felháborodását és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egyesek fegyvereket rejtegetnek a világszervezet által üzemeltetett iskolákban.

Az UNRWA-nak több mint kétszáz iskolája van a Gázai övezetben, közülük 69-ben százezer embernek nyújtanak menedéket a harcok kirobbanása óta.

Folyamatosan érkeznek a menekültek az ENSZ gázai iskoláiba Forrás: AFP/Mohammed Abed

A főtitkár közleményben követelte a fegyveres csoportokat, hogy tartózkodjanak a hasonló akcióktól. Vizsgálatot rendelt el az ügyben, és utasítást adott arra is, hogy azonnal készüljön terv arra, mit tegyenek az ENSZ létesítményeiben talált fegyverekkel.