Tényleg az EBESZ hátráltatta a holttestek begyűjtését?

Vágólapra másolva!
A szakadárok szerint azért tartott három napig a maláj gép áldozatainak összeszedése, mert az EBESZ nem engedte, hogy begyűjtsék őket.
Vágólapra másolva!

A Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító utasainak tetemei azért hevertek három napon át szanaszét, harminc fokos melegben a katasztrófa helyszínén, mert az EBESZ nem engedélyezte, hogy a Moszkva-barát szakadárok begyűjtsék őket - állítja Alekszandr Borodaj, az egyoldalúan kikiáltott "donyecki népköztársaság" miniszterelnöke.

Borodaj a BBC-nek szerdán adott interjúban beszélt erről, meglehetősen indulatosan, elutasítva azokat a vádakat, hogy a szakadárok hanyagul jártak el, és szándékosan hagyták, hogy a nyári melegben bomlásnak induljanak a tetemek.

Azonnal akarták

Borodaj szerint a szakadárok azonnal össze akarták gyűjteni a holttesteket, és könyörögve kérték a nemzetközi szervezeteket, hogy mihamarabb küldjék a helyszínre szakértőiket, fogadkoztak ráadásul, hogy szavatolni fogják biztonságukat. "Ránk azonban rendkívüli nyomást gyakorolt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselője, aki azt szajkózta, hogy ő 57 országot képvisel, és semmi szín alatt ne merjünk hozzányúlni a halottak tetemeihez, ellenkező esetben ezt és ezt fogja tenni velünk az EBESZ mind az 57 tagországa" - mondta Borodaj, aki szerint az EBESZ-illetékes megparancsolta, hogy ne nyúljanak a holttestekhez, és várják meg a szakértők érkezését.

Mindenki kijevben csücsült

A donyecki szakadárok vezetője úgy folytatta, hogy három napot vártak, de egyetlen szakértő sem érkezett a katasztrófa helyszínére, mindenki Kijevben "csücsült". "Tovább hagyni a holttesteket a szabadban harminc fokos melegben? Ez képtelenség, egyszerűen embertelen! Horrorfilmbe illő helyzet!" - mondta Borodaj.

Az EBESZ cáfol

Michaels Bociurkiw, az EBESZ egyik szóvivője azonban cáfolta mindezt, mondván, a szervezet nem tiltotta meg a szakadároknak, hogy elszállítsák a holttesteket, mert nem mondhatja meg ki, mit tegyen. Az ukrajnai EBESZ-megfigyelők mandátuma kizárólag a megfigyelésre és jelentéskészítésre korlátozódik - tette hozzá.

Taktikai okokból

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata a múlt csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében, a gépen tartózkodó 298 ember szörnyethalt. A Nyugat szerint a gépet Moszkva-barát szakadárok lőtték le Buk típusú orosz légvédelmi rakétával.
Borodaj a BBC-nek adott interjúban arról is beszélt, hogy a szakadárok taktikai okokból adtak fel néhány kelet-ukrajnai várost. Azt állította, hogy a lázadóknak csak az ukrán hadseregtől, a laktanyák elfoglalásakor zsákmányolt fegyvereik vannak, de Buk-rakétáik nincsenek.A donyecki vezető azt mondta, hogy az egész orosz néptől kapnak segítséget, és ő maga is orosz állampolgár, moszkvai lakos, önkéntesként érkezett Donyeckbe, és a sors úgy hozta, hogy a donyecki köztársaság miniszterelnöke lett.

Vannak orosz kapcsolatai

Borodaj cáfolta azt, hogy az orosz hírszerzésnek dolgozik, de elismerte, hogy politológusként vannak kapcsolatai az orosz titkosszolgálatokkal, mint minden közönséges halandónak, akinek van kapcsolata a "társadalom elitjével", amelyhez mindenféle állami szervek képviselői is tartoznak.