Izrael tagadja a gázai ENSZ-iskola elleni támadást

Támadás a gázai ENSZ-iskola ellen
A pool of blood is seen in the courtyard of a UN School in the northern Beit Hanun district of the Gaza Strip on July 24, 2014, after it was hit by an Israeli tank shell. At least nine people were killed, including a baby, when an Israeli tank shell slammed into a UN-run school in the northern Gaza Strip, an AFP correspondent said. AFP PHOTO/MARCO LONGARI
Vágólapra másolva!
„Egyetlen, kóbor lövedék” csapódott be az ENSZ gázai iskolájába a múlt héten, amelynek az udvara azonban éppen akkor üres volt, így nem halhatott meg a támadás során 16 ember –állítja az izraeli hadsereg. Légi felvételt is nyilvánosságra hoztak az igazuk bizonyítására.
Vágólapra másolva!

Hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki, hogy az izraeli hadsereg múlt csütörtökön támadást intézett az ENSZ palesztin menekültekért felelős testületre, az UNRWA egyik gázai övezeti iskolája ellen.

Palesztin források szerint három izraeli tanklövedék találta el az iskolaudvart; a támadás következtében 16 ember életét vesztette, és több tucatnyian megsebesültek.

Véletlen volt

Az izraeli hadsereg vasárnap elismerte, hogy véletlenül valóban kilőttek egy lövedéket az iskolára. Nyilvánosságra hoztak azonban egy légi felvételt (a CNN tudósításában 0:48-nál kezdődik), amely azt hivatott bizonyítani, hogy az udvar üres volt a becsapódás pillanatában. „Szinte kizárt, hogy a támadásban bárki is életét vesztette volna” – idézte a Jediót Ahronot internetes kiadása Peter Lernert, a hadsereg szóvivőjét.

Harcoltak a környéken

Lerner közölte, hogy azon a napon heves harcok voltak az izraeli hadsereg és a Hamász között, és a palesztinok tankelhárító rakétákat lőttek ki az iskola közvetlen közeléből, amelyre az izraeliek válaszoltak.

„Elutasítjuk az állítást, hogy bárki életét vesztette volna izraeli lövedéktől az iskola területén” – hangsúlyozta, hozzátéve: az nem kizárt, hogy srapneltől megsebesülhettek emberek az udvaron.

A szóvivő azonban azt sem tartja kizártnak, hogy az embereket már sebesülten vitték be az iskolába, esetleg kereszttűzbe kerültek.

Nem volt a helyszínen újságíró

Az első fényképeket az AP amerikai hírügynökség hozta nyilvánosságra a támadásról. Mire azonban a fotós a helyszínre ért, már nem látott mást, csak hatalmas vérfoltokat és szétszóródott személyes tárgyakat.

Vértócsa az iskola udvarán Forrás: AFP/Marco Longari

Az AP újságírója az egyik kórházban tudta meg, hogy több ember is megsebesült a támadás során.

Órákkal később értek oda

A CNN stábja órákkal a támadás után ért az iskolához. Egyértelmű bizonyítékokat láttak arra vonatkozóan, hogy emberek súlyosan megsebesültek, talán meg is haltak az udvaron.

Ők is látták a vértócsákat és a szétszóródott holmikat, elsősorban az épület fala közelében – ott, amely árnyékban volt délután három órakor, a támadás időpontjában.

Márpedig délután, amikor erősen tűz a nap, az emberek többsége a fal adta árnyékba menekül – ahogyan annak az amerikai hírtelevízió stábja pár nappal korábban, egy másik ENSZ-iskolában tanúja volt.

Akárki ülhetett a fal tövében

Az izraeli hadsereg nagy magasságból készült légi felvételén nem látszik, tartózkodott-e bárki a fal tövében. A CNN kérte, hogy biztosítsanak számára nagyobb felbontású felvételt, valamint egy olyan változatot is, amelyen látszik a pontos idő.

A stáb egyébként látott srapnel ütötte lyukakat, és az udvar közepén valóban egyetlen becsapódásnak van nyoma – ami egybevág a légi felvétellel.

Lehetett tank

A CNN által megkérdezett szakértők szerint a felvételen látható detonációt olyan lövedék okozta, amelyik fél-egy méterre a felszíntől robban, hogy minél nagyobb legyen a sebesültek száma.

A robbanás rádiusza 30-40 méteres – ilyen kárt egy 60-81 mm-es ágyú okoz; a Merkavas, az izraeli hadseregben rendszeresített tank 60 mm ágyúval van felszerelve.