Két nap alatt 45-ször ölt az Ebola

Vágólapra másolva!
Legkevesebb 932-re nőtt a Nyugat-Afrikában tomboló Ebola-járvány halálos áldozatainak száma, miután az elmúlt két napban negyvenöten vesztették életüket a betegségben - közölte szerdán az egészségügyi világszervezet.
Vágólapra másolva!

A WHO legfrissebb adatai szerint az érintett nyugat-afrikai országokban - Guineában, Libériában, Nigériában és Sierra Leonéban - összesen 1711 Ebola-gyanús esetet regisztráltak. A leginkább érintett országban, Sierra Leonéban 700 fertőzöttről tudnak az egészségügyi hatóságok. A legutóbbi halálesetek többségét Libériából jelentették, Nigériában pedig az eddigi négyről kilencre nőtt az Ebolával fertőzött betegek száma.

A szaúdi egészségügyi minisztérium közölte, hogy szerda reggel életét vesztette az a feltehetően Ebola-vírussal fertőzött férfi, akit Sierra Leone-i utazása után válságos állapotban szállítottak a dzsiddai kórházba. Az egészségügyi tárca közölte, hogy nemzetközi laboratóriumban vizsgálják az elhunyt vérképét, s egyelőre nem tudni biztosan, az Ebola-vírus okozta-e a férfi halálát. A szaúdi királyságban eddig többféle, vírus okozta vérzéses láz jelenlétét mutatták ki, ez lenne azonban az első ebolás eset az országban. Afrika legnépesebb államában, Nigériában szerdán regisztrálták a vírus második halálos áldozatát: egy ápolónő halt bele a vérzéses lázba. Az afrikai ország egészségügyi minisztériuma közölte, a 21 milliós fővárosban, Lagosban öt ebolás beteget helyeztek karanténba.

A spanyol beteget is otthon fogják kezelni

A madridi védelmi minisztérium szerdán bejelentette, Spanyolország hazaviszi kezelésre Libériában Ebola-vírussal megfertőződött állampolgárát. A 75 éves misszionáriust katonai repülőgépen, a WHO előírásait a legszigorúbban betartva szállítják hazájába. A gép a tervek szerint még szerdán elindul Afrikába, azt azonban a minisztériumban egyelőre nem tudták megmondani, mikor repül onnan vissza.

A fertőzöttek közül ketten amerikai állampolgárok - egy orvos és egy misszionárius -, őket a napokban Libériából hazájukba szállították kezelésre.