Élete végéig börtönben marad a vörös khmerek két vezetője

Vágólapra másolva!
Életfogytigalni börtönre ítélték őket. A vörös khmerek diktatúrájában 1,7 millió ember halt meg.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ kambodzsai törvényszéke életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte az egykori vörös khmer rezsim két, emberiesség elleni bűnökkel vádolt vezetőjét az indokínai országban az 1970-es években tomboló terrorban játszott szerepükért.

Történelmi ítélet

A történelmi jelentőségű ítéletet csütörtökön mondták ki két utolsó, még életben lévő vörös khmer vezetőre, a 82 éves Khieu Samphan volt államfőre és a 87 éves Nuon Cheára, a néhai diktátor, Pol Pot jobbkezére, a rezsim fő ideológusára.

A két rossz egészségben lévő férfi mindvégig tagadta a terhére felrótt bűncselekményeket, holott az 1975-től 1979-ig tartó véres diktatúrájuk következtében legalább 1,7 millióan vesztették életüket kínzás, gyilkosság, kényszermunka vagy éhínség következtében.

Még fellebbezhetnek

A bíró szerint a két egykori befolyásos politikus felelős többek között azért, hogy a vörös khmer rezsim idején erőszakkal kitelepítettek a fővárosból mintegy kétmillió embert. A két elítélt fellebbezhet a bíróság döntése ellen. Az eljárás még 2011 novemberében kezdődött, eredetileg négy vádlott ellen, akik közül Ieng Sary volt külügyminiszter 2013-ban meghalt, míg feleségét, Ieng Thirith volt szociális minisztert demencia miatt 2012-ben alkalmatlannak találták arra, hogy bíróság elé álljon, így szabadon engedték.

A most elítélt egykori vörös khmer vezetők ellen népirtás vádjával folyik egy másik per is, amely a múlt héten indult. Ez esetben a világszervezet égisze alatt működő phnompeni bíróság a csam muzulmán kisebbség és a vietnami lakosság tömeges mészárlásának, valamint a buddhista szerzetesek üldözésének ügyét vizsgálja.

A mostani még csak a második ítélete a nyolc évvel ezelőtt a vörös khmer vezetők felelősségre vonásáért felállított ENSZ-törvényszéknek. A testület két évvel ezelőtt szintén életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki Kaing Guek Eavra, a hírhedt S-21 kínzóközpont vezetőjére.