Egy éve kísértik az egyiptomiakat a Tienanmen tér borzalmai

Egyiptom zavargások Kairó Tienanmen tér Muszlim Testvériség
(FILES) - A file picture taken on August 14, 2013 shows a supporter of Egypt's ousted president Mohamed Morsi (portrait-R) shouting slogans as Egyptian security forces move in to disperse the pro-Islamist protesters by force in a huge protest camp near Rabaa al-Adawiya mosque in eastern Cairo. A year after a bloody crackdown in Cairo, President Abdel Fattah al-Sisi has tightened his grip on Egypt, crushed the Muslim Brotherhood, jailed top opponents and curbed civil liberties, critics say. On August 14, 2013, after having overthrown Egypt's first freely elected president, Mohamed Morsi, the crackdown on thousands of his supporters at protest camps in Cairo's Rabaa al-Adawiya and Nahda squares left hundreds dead. AFP PHOTO /MOHAMMED ABDEL MONEIM
Vágólapra másolva!
Csaknem ezer ember halt meg egy évvel ezelőtt Egyiptomban, amikor a rendfenntartók feloszlatták a Muszlim Testvériség tüntetéseit. Az évfordulóra készült emberi jogi jelentés szerint Kairó „Tienanmen terén” emberiesség elleni bűncselekmények is történhettek.
Vágólapra másolva!

Tragikusan mozgalmas volt az élet Egyiptomban egy évvel ezelőtt: a mostanában a gázai béketárgyalásokon közvetítő kairói vezetés 2013. augusztus 14-én szükségállapotot hirdetett ki, miután a előző éjjel kirobbant tüntetéseken több százan haltak meg. Az emberek a Muszlim Testvériség képviselőinek a helyére lépő, a jelenlegi katonai vezetéshez közel álló tartományi kormányzó kinevezése miatt vonultak utcára. Erős idegzet kell ahhoz, hogy végignézzük az egyenruhások brutális fellépését.

Tüntetések 2013. augusztus 14-én Kairóban. Feledésbe merült pillanat Forrás: AFP/Mohammed Abdel Moneim

Az akkori kommentárok megjegyezték, hogy az öt héttel korábban megbuktatott Mohamed Murszihoz közel álló emberek elmozdításával gyakorlatilag értelmét vesztette a 2011-es forradalom, az államhatalomban ugyanis ismét a hadsereg prominensei lettek a főszereplők – a folyamat Abdel-Fattáh esz-Szíszi korábbi vezérkari főnök májusi elnökké választásával vált befejezetté. A Murszival történtek – vagyis egy demokratikusan megválasztott vezető korántsem demokratikus elmozdítása – azóta feledésbe merültek, Szíszi tábornok pedig senki által nem vitatott legitim államfőként roadshow-zik a világban – a héten épp Vlagyimir Putyinnal gyönyörködött a szocsi panorámában.

Mint a Tienanmen téren

Egy minapi jelentés azonban felkavarta az állóvizet. A New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) kedden közzétett beszámolója szerint a tavalyi egyiptomi tüntetések több száz részvevőjének módszeres megölése vezető tisztségviselők – köztük Szíszi és Mohamed Ibráhim jelenlegi belügyminiszter – parancsára történt, és feltehetően kimeríti az emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát. A 188 oldalas dokumentum hat incidensről számol be, amelyekben a biztonsági erők Murszi tiltakozó híveinek százait ölték meg, és ezreket vetettek börtönbe. A jelentés szerint egy évvel ezelőtt, a kairói Rabáa al-Adavíja téren a Muzulmán Testvériség tüntetésének szétoszlatásakor 817 tüntetőt öltek meg, amit az HRW az 1989-es pekingi Tienanmen téren történtekhez hasonlított, elismerve ugyanakkor, hogy a tüntetők kövekkel és Molotov-koktéllal dobálták a biztonsági erőket, néhányan pedig tüzet is nyitottak. A jelentés felszólítja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, hogy hozzon létre nemzetközi bizottságot a tömeggyilkosságok kivizsgálására.

Pillanatkép a biztonsági erők Rabáa al-Adavíja téri fellépése után Forrás: AFP/Mosaab El-Shamy

A BBC beszámolója szerint az egyiptomi állami médiumok nagyrészt figyelmen kívül hagyták a jelentést, a Testvérekhez közeli Mikamilin televízió ugyanakkor bemutatott néhány képsort a dokumentumot ismertető Kenneth Roth HRW-igazgatóról. A közösségi oldalak helyi hőse, Wael Abbasz blogger, akit a CNN 2007-ben a Közel-Kelet emberének kiáltott ki, a Twitteren fakadt ki 269 ezer követőjének: szerinte példa nélküli, hogy a kairói kormány megakadályozza egy ilyen dokumentum terjesztését.