Moszkvát megdöbbentették az ukrán kormányzat tervei

Vágólapra másolva!
Az orosz külügyminisztérium mély döbbenetének adott hangot az ukrán védelmi miniszter kijelentése kapcsán, miszerint Ukrajna akár tízezernyi halálos áldozat árán is megvédi területi egységét.
Vágólapra másolva!

A Kreml megdöbbenését a Valerij Geletej hivatalos Facebook-oldalán közzétett legutóbbi bejelentés váltotta ki, amelyben az ukrán védelmi tárca vezetője közölte, hogy Ukrajna rövidesen befejezi az ország keleti régiójában tevékenykedő terroristák elleni műveletét, és kezdetét veszi a nagy honvédő háború, és az áldozatok száma tízezrekben lesz majd mérhető.

Gondok lehetnek az agyával

„A szóban forgó Facebook-üzenetet közzétevő ukrán védelmi miniszter beszámíthatóságának megállapítása olyan specialisták feladata, akik nem a katonai szférában tevékenykednek” – utal Geletej elmeállapotára az orosz külügyminisztériumi közlemény.

Nehezen hihető, hogy ilyen kijelentés egy civilizált ország védelmi miniszterének tulajdonítható, vélik a moszkvai külügyi tárcánál. Amennyiben mégis, egyszerűen hihetetlen, hogy az ukrán családok tízezrei egy olyan hivatalnokra bízzák gyermekeik, fivéreik és férjük életét, aki a saját országában kezdett testvérháború oltárán akarja feláldozni az életüket – teszik hozzá.

Oroszbarát szakadár harcos egy rakétatámadásban megsérült lakóház előtt a kelet-ukrajnai Donyeckben Forrás: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Kétezer orosz katona halhatott meg eddig

Ugyanakkor az ukrán védelmi tárca miniszteri tanácsosa arról közöl adatokat a világhálón, hogy a terrorellenes műveletek kezdete óta az oroszországi reguláris hadsereg legkevesebb kétezer, zömében deszantos katonája vesztette életét Kelet-Ukrajnában – jelentette az Origo tudósítója.

Olekszandr Daniljuk szerint Moszkvának alaposan meg kell izzadnia, ha ezeket a veszteségeket az eddig megszokott csúsztatásokkal akarja tálalni a közvéleménynek, különösen az elhunytak családjának. Ennyi halálesetet ugyanis már nehéz véletlen balesetekkel vagy súlyos megbetegedésekkel magyarázni.

Kisgyerek búcsúzik önkéntesként bevonult édesapjától Forrás: AFP/Sergei Supinsky

A katonaanyák nem tudnak fiaik hollétéről

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) legfrissebb adatai szerint jelenleg közel 10-15 ezer orosz katona harcol a szakadárok oldalán az ország keleti régióiban.

Andrij Liszenko szóvivő elmondta, hogy az Ukrajnába vezényeltek hozzátartozóinak azt mondták, szeretteik valamilyen kiképzésen vagy hadgyakorlaton vesznek részt Oroszország távoli vidékein, ezért nem tudják felvenni velük ideiglenesen a kapcsolatot.