Valóban Csehországba viszik a magyar tankokat

Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy az orosz állításokkal ellentétben nem Ukrajnába, hanem valóban Csehországba szállított Magyarország T-72-es tankokat.
Vágólapra másolva!

Oroszország azzal vádolta meg Magyarországot, hogy az Egyesült Államok nyomására az ukrán hadseregnek szállít tankokat. Az információt a magyar illetékesek cáfolták.

A Blikk riportere követte azokat a lengyel rendszámú kamionokat, amelyek péntek éjjel a magyar tankokat szállították. Mint kiderült, a járművek Rajkánál lépték át a szlovák határt, majd Lanzhotnál értek Csehország területére.

A Honvédelmi Minisztérium korábbi közleménye szerint a Cseh Ipari és Kereskedelmi Minisztérium Engedélyezési Hivatala a május 5-én kiállított, 172/2014 számú Nemzetközi Import Igazolásában 58 darab, a magyarországi székhelyű Excalibur Defense Kft. tulajdonában lévő T-72 típusú harckocsi csehországi behozatalát engedélyezte kereskedelmi, illetve üzleti célra.

Az igazolásban végfelhasználóként prágai székhelyű vállalkozást jelölték meg.

Ugyanez a hivatal a július 22-én kiállított, 178/2014 számú igazolásában további 22, szintén az Excalibur Defense Kft. tulajdonában lévő T-72 típusú harckocsi csehországi behozatalát engedélyezte. A tankokat a prágai székhelyű cég folyamatosan szállítja – írta közleményében a HM.