Skócia szavaz, teljes a bizonytalanság

Scotland's First Minister Alex Salmond addresses a press conference for international media in Edinburgh, Scotland, on September 11, 2014, ahead of the referendum on Scotland's independence. Skócia
Scotland's First Minister Alex Salmond addresses a press conference for international media in Edinburgh, Scotland, on September 11, 2014, ahead of the referendum on Scotland's independence. The eyes of the world are on Scotland's referendum, pro-independence leader Alex Salmond said Thursday as a top bank warned it would re-register in England if the separatists win. AFP PHOTO / ANDY BUCHANAN
Vágólapra másolva!
Akár néhány száz szavazaton is múlhat, hogy 2016 tavaszán létrejön-e egy új európai ország: Skócia. A másfél éves tárgyalássorozat elindításához az kell, hogy az Egyesült Királyság északi tartományának polgárai a függetlenség mellett döntsenek a mai népszavazáson. Senki nem tudja, hogy sikerül-e.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint 7 órától este 10 óráig az 5 milliós Skócia 4 285 323 választásra jogosult polgárát várják az urnák elé, hogy válaszoljanak egyetlen kérdésre: „Független ország legyen-e Skócia?” Mindenki véleményt nyilváníthat, aki elmúlt 16 éves, és Skócia területén élő brit vagy nemzetközösségi állampolgár, vagyis az Egyesült Királyság más tartományaiban élő skótok nem szavazhatnak, a Skóciában élő angolok, walesiek és északírek ellenben igen.

Egy szavazat már van Forrás: AFP/Leon Neal

Teljes a bizonytalanság

A választás kimenetelét lehetetlen megjósolni, a nagy brit közvélemény-kutatók a szavazás közeledtével egyre szorosabb eredményeket mértek, ami az elmúlt hetekben erőteljes kampányra sarkallta a korábban álmos nagypártokat. A konzervatívok, a liberáldemokraták, a Munkáspárt és a Függetlenségi Párt (UKIP) prominensei nap nap után tartottak tömegrendezvényeket, miközben a két fél hivatalos kampánya, az elszakadást propagáló Yes Scotland és az egységért küzdő Better Together ("jobb együtt") is nagy hőfokon égett.

David Cameron brit kormányfő például odáig ment, hogy hétfő esti érzelmes kampánybeszédében mélyen a kamerába nézett (itt, 4:57-től), és kijelentette: „Ha nem kedvelnek engem és a kormányomat, nem leszünk itt a végtelenségig.” Emellett nagyobb önrendelkezést ígért a skótoknak, bizonyos adókivetési jogokat és a szociális ellátás megszervezését is a holyroodi parlament kezébe adná.

Cameron mindent bevetett, de lehet, hogy későn Forrás: AFP/Ben Stansall

Alex Salmond skót első miniszter azonban már korábban figyelmeztetett: London ezeket már megígérte, a referendum pedig különben sem a többletjogokról, hanem a függetlenségről szól. Cameron persze nem felejtette el megemlíteni azt sem, hogy Skócia mit veszítene az elszakadással. Ezeket, illetve a függetlenségiek érveit gyűjtöttük most össze.

Alex Salmond biztos a dolgában Forrás: AFP/Andy Buchanan

Előnyök az önálló Skócia számára:

  • Teljes döntési – ezen belül fiskális – önállóság.
  • Az északi-tengeri olajkincs feletti rendelkezés. Becslések szerint ebből csak a következő négy évben 57 milliárd font (22 500 milliárd forint) folyhat be, igaz, a tartalékok végesek: a jelenlegi ütemmel még három-négy évtizedig folyhat a kitermelés. Az ebből (és az olajár ingadozásából) származó kockázatokat a skót kormány egy – norvég mintájú – olajalap létrehozásával csökkentené.
  • Atomfegyvermentes védelmi rendszer – a Trident nukleáris arzenált jelenleg a nyugat-skóciai Clyde haditengerészeti támaszponton tárolják.
Brit haditengerészek egy atom-tengeralattjárón Skócia partjainál Forrás: AFP/Andy Buchanan

Hátrányok a függetlenség után:

  • Kiszakadás a világ hatodik legnagyobb gazdaságából, illetve az ezzel járó fontos pozíciók (ENSZ BT- és G20-tagság) elvesztése.
  • Újrafelvételt kellene kérni a NATO-ba és az EU-ba.
  • Költséges közigazgatási rendszer kiépítése: önálló minisztériumok, határállomások.
  • Az egyébként is hatalmas brit költségvetési deficit Skóciát érintő (arányaiban nagyobb) részének megöröklése: 100 milliárd font adósság zuhan a nyakukba.
  • Bizonytalan pénzügyi rendszer. London egyelőre hajthatatlan, nem hagyná meg a fontot Skóciának, amely viszont az eurót sem szándékozik bevezetni.

Ébrednek a katalánok

A mai népszavazás Európa-szerte felpezsdítette a függetlenségi mozgalmakat. Barcelonában a múlt csütörtökön milliós tömeg állt ki Katalónia önállósága mellett, a november 9-i – egyébként csak az elszakadáshoz szükséges tárgyalásokhoz való felhatalmazásról döntő – választás megrendezését követelve. Madrid azonban továbbra is alkotmányellenességre hivatkozik. A magyar médiumok kommentfalain ezenkívül rendszeresen megjelentek olyan vélemények, amelyek a Székelyföld esetleges elszakadását vizionálták a független Skócia analógiájára. Ennek nehézségeiről itt írtunk.

Katalán tömegtüntetés Barcelonában Forrás: MTI/AP/Manu Fernandez

Celebek pró és kontra

Mint minden valamirevaló, közfigyelmet kiváltó esemény, a skóciai népszavazás is vonzotta a hírességeket, és külföldi politikusok is véleményt nyilvánítottak.

Skócia függetlenségére buzdít:

  • Artur Mas katalán vezető
  • Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke
  • Sean Connery színész
  • Noam Chomsky nyelvész-filozófus
  • a Franz Ferdinand rockegyüttes

Az Egyesült Királyság egységét támogatja:

  • Barack Obama jelenlegi és Bill Clinton volt amerikai elnök; Tony Abbott ausztrál, Stephen Harper kanadai és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök
  • Ewan McGregor, Emma Thompson és Ross Kemp színészek
  • David Bowie, David Gilmour, Paul McCartney, Rod Stewart és Sting zenészek
  • David Beckham, Bobby Charlton labdarúgók és Alex Ferguson edző
David Gilmour, a Pink Floyd tagja sem engedné Skóciát Forrás: AFP/John D Mchugh

(A teljes listát itt találja.)