Vágólapra másolva!
A rendszerváltozás óta hetedik alkalommal tartanak Magyarország 3177 településén önkormányzati választásokat vasárnap. A választók polgármesterjelöltekre, megyei önkormányzati és települési képviselő-testületi képviselőjelöltekre szavazhatnak, a budapestiek pedig főpolgármestert is választhatnak. A nemzetiségi választópolgárok a nemzetiségi önkormányzatok tagjait választják meg az önkormányzati voksolással egy napon. A képviselők mandátuma a korábbi négy helyett öt évre szól.
Vágólapra másolva!

A választás egyfordulós, és az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. Mivel nincs eredményességi küszöb, akár egyetlen szavazattal is polgármesterek vagy képviselők lehetnek a jelöltek.

6-tól 7-ig

Vasárnap reggel 6 és este 7 óra között 8 millió 170 ezer választó dönthet arról az ország 10 351 szavazókörében, kik képviseljék érdekeiket az elkövetkező öt évben az önkormányzatokban. A választáson nemcsak a magyar állampolgárok, hanem a letelepedettek, bevándoroltak, menekültek, valamint az Európai Unió többi tagállamának magyarországi lakcímmel rendelkező, névjegyzékbe vett állampolgárai is szavazhatnak.

35 ezernél is több jelölt

A választáson öt főpolgármester-jelölt és 8008 polgármesterjelölt indul. A tízezernél kevesebb lakosú településeken - ahol egyéni listán választják a képviselőket és minden választópolgár annyi jelöltre szavazhat, ahány tagú a testület - 35 783-an indulnak jelöltként. A 169 tízezernél több lakosú településen vegyes választási rendszerben, egyéni választókerületben és kompenzációs listán juthatnak a jelöltek mandátumhoz. Az egyéni választókerületekben 8269-en indulnak, a települési kompenzációs listákon - amelyekre a választók közvetlenül nem szavaznak, ezeket a mandátumokat a vesztes jelöltekre leadott töredékszavaztok alapján osztják szét - 768 listán 7 139 jelölt indul. A 385 megyei közgyűlési mandátumért 2086-an indulnak 107 listán.

Az önkormányzati választásra 290 jelölőszervezetet és 13 nemzetiségi jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba az országban, a nemzetiségi voksolásra 147-et.

Lesz, ahol nem szavaznak

Jelölt hiányában nem lehet polgármester-választást tartani a Zala megyei Valkonyán, a Vas megyei Daraboshegyen és Tanakajdon, valamint a Tolna megyei Aparhanton és Udvariban, illetve a Veszprém megyei Nemesvitán. Jelölt hiányában nem lehet vasárnap képviselő-testületi választást tartani a Baranya megyei Kishajmáson és a Vas megyei Tanakajdon.

Nemzetiségi választás

Az önkormányzati választással egy időben a nemzetiségiek is megválasztják - idén első alkalommal egyszerre - a települési, megyei és országos önkormányzatok tagjait. Vasárnap 2146 települési szintű választást tartanak a nemzetiségi választópolgárok, emellett 60 megyei és 13 országos választás is lesz. A nemzetiségiként regisztrált választópolgárok csak a kijelölt szavazókörökben voksolhatnak. A nemzetiségi névjegyzékben 241 ezren szerepelnek, közülük 13 ezren indulnak jelöltként.

18 ezren máshol voksolnak

Az önkormányzati választáson 18 ezren kérték, hogy ne a lakóhelyükön, hanem átjelentkezéssel a tartózkodási helyükön szavazhassanak. Négy éve 7500-an jelentkeztek - az akkori szóhasználattal - igazolással szavazásra, a nyolc évvel ezelőtti önkormányzati választáson pedig körülbelül 3500-an.
A választók, attól függően, hogy a fővárosban, megyei jogú városban, 10 ezernél nagyobb vagy annál kisebb lélekszámú településeken adják le voksukat, két vagy három szavazólapon szavazhatnak.

2-3 szavazólap

Két szavazólapot kapnak a megyei jogú városban élők: ők a polgármesterre és a közgyűlés tagjaira szavazhatnak. Három szavazólapot kapnak azok a választópolgárok, akik nem megyei jogú városban, illetve községben élnek: ők a polgármester és a képviselő-testület tagjai mellett szavazhatnak a megyei közgyűlés pártjaira is. A fővárosban élők a korábbi választásokon négy szavazólapot kaptak, idén azonban már nem közvetlenül választják a Fővárosi Közgyűlés tagjait, így három szavazólapot kapnak: ők a képviselő-testület és a polgármester mellett a főpolgármester személyére szavazhatnak. Az új szabályozás értelmében a megválasztott 23 polgármester automatikusan a Fővárosi Közgyűlés tagja lesz, további kilenc mandátumot a vesztes polgármesterjelöltekre leadott töredékszavazatok alapján osztanak szét a listák között.

A 19 megyei közgyűlés tagjait a választók listán választják.