A rendőrség bontja a barikádokat

hk20141012
Egy hongkongi kislány az éjszakai tüntetések helyszínén emelt úttorlaszokon átkelve indul iskolába.
Vágólapra másolva!
A hongkongi rendőrség hétfőn megkezdte a nagyobb demokráciát követelő tüntetők által emelt barikádok lebontását.
Vágólapra másolva!

Hírügynökségi jelentések szerint a tiltakozó diákokat meglepte a rendőrségi akció, amelyből egyesek arra következtettek, hogy a hatóságok véget kívánnak vetni a harmadik hetébe lépett demonstrációsorozatnak. Az éjszaka folyamán a tüntetők száma állítólag jelentős mértékben csökkent.

Hongkong kormányzója szerint a Foglald el a központot! tömegmozgalom felett a szervezői már elveszítették az ellenőrzést. Leung Csun-jing még vasárnap egy televíziós interjúban azt hangoztatta, hogy mindaz, ami a városban történik, nem nevezhető „forradalomnak”.

A tüntetők egy része kimerült Forrás: AFP/Ed Jones

Meggyőzéshez folyamodnak

A kormányzó jelezte, a jövőben is megpróbálják meggyőzni a tüntetőket, hogy hagyják el az elfoglalt utakat, és közölte, hogy amennyiben ehhez hatósági beavatkozásra lesz szükség, akkor a „minimális erőt” fogják alkalmazni.

Az elmúlt hét végén még arról érkezett hír, hogy többezresre nőtt az utcai demonstráció, a többsávos utakon sátortáborok nőttek, diákok százai töltötték az aszfalton felvert sátrakban az éjszakát. Miközben egyes diákvezetők a „végsőkig való” kitartásra buzdítottak, többen kimerültségre hivatkozva bejelentették, hogy visszavonulnak.

A hongkongi diákok szeptember 22-én kezdtek a később területfoglalássá bővült utcai tiltakozásokba, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választási reform Peking által diktált menetrendjét.